En Stark röst som lever vidare

Henning Mankell dog tidigt måndag morgon i sömnen i sviterna av sin cancer. Nyheten om hans död engagerar människor över hela världen.

ANNONS
|

The Guardian, Le Monde, El Pais, Frankfurter Allgemeine, Verdens Gang ... åtskilliga var de europeiska medier som i går toppade sina nyhetssajter med nyheten om Henning Mankells bortgång.

Sorgen och saknaden var i går stor också i sociala medier, där många valde att minnas Henning Mankell både som människa och konstnär.

Under hela sitt yrkesverksamma liv varvade Mankell romanskrivandet med att skriva pjäser och regissera teater.

Ändå var det som författare han blev allra mest uppmärksammad –både i Sverige och utomlands. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk. Han var en av de största svenska författarna i vår samtid –älskad av läsare världen över.

ANNONS

1991 fick han sitt stora genombrott med kriminalromanen Mördare utan ansikte, den första i serien om poliskommissarien från Ystad, Kurt Wallander. Förutom de tolv böckerna om Wallander har Henning Mankell skrivit ett tiotal barn- och ungdomsböcker och tjugo skönlitterära verk. Hans engagemang för tredje världenförblev uppenbart. Kolonialism, rasism och utsatta barn är återkommande teman, exempelvis i Comédia Infantil (2007) berättelsen om gatubarnet Nelio som döende på ett hustak berättar sitt livs historia.

Under många år var Henning Mankell bosatt växelvis i Ystad, på Särö och i Maputo, Moçambique. I Maputo var han konstnärlig ledare för Teatro Avenida som hade ett mångårigt utbyte med Backa Teater i Göteborg.

När Henning Mankell i januari 2014 fick beskedet att han drabbats av obotlig cancer valde han att berätta om sin sjukdom i Göteborgs-Posten. I ett antal artiklar på tidningens kultursida skildrade han livet med sjukdomen.

”Det går att leva med cancer. Det går att bjuda motstånd. Ingenting är nånsin för sent. Allt är på sitt sätt fortfarande möjligt.” skrev han så sent som i september 2014.

För en dryg vecka sedan talade han om framtiden i en exklusiv intervju med GP:s kulturchef Ingrid Norrman.

” Jag redde ut mitt förhållande till döden under alla mina år i Afrika. Det gör mig stark. Jag vet ju att förr eller senare så kommer den här sjukdomen att ta kål på mig.”

ANNONS

Han var aktiv in i det sista. Den 23 september skrev han en debattartikel på GP:s kultursida om Bo Harringers film Även de döda har ett namn.

3 februari 1948–5 oktober 2015.

Författare, kulturskribent, debattör, dramatiker, konstnärlig teaterledare.

Född i Stockholm, uppväxt i Sveg och Borås.

Gift med dramatikern Eva Bergman.

Bosatt växelvis i Ystad, på Särö och i Maputo, Moçambique.

Debuterade som författare 1973 med romanen Bergsprängaren.

Gjorde sin första teateruppsättning 1969 och startade i början av 1970-talet den nya länsteatern Dalateatern i Falun.

1984 blev Mankell chef för Kronobergsteatern i Växjö.

I Maputo var han konstnärlig ledare för teatern Teatro Avenida.

1998 instiftade hans dåvarande förlag Ordfront litteraturpriset Afrikas röst.

2001 startade han tillsammans med Dan Israel förlaget Leopard.

I maj 2010 reste han med aktivistfartyget Ship to Gaza,

Priser i urval: Bästa svenska kriminalroman (1991,1995), Astrid Lindgren-priset (1996), Expressens Heffaklump (1996), Sveriges Radios Romanpris (1996), Augustpriset (barn-och ungdomskategorin 1998). The Gold Dagger,( 2001).

ANNONS