Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

En revolution mot unkna sexstrukturer

Ny debattbok av Katarina Wennstam: "Flickan och skammen".

Monica Zetterlund sjöng om Donna Juanita – i Hasse och Tages revy Spader Madame – ”syster till Don Juan, en senorita lika pilsk som han … Juan, ja han är hjälten, det har man alltid sagt/Donna Juanita, däremot är värd förakt”.

Så har mönstret sett ut genom sekler. Omgivningen har alltid haft åsikter om och skambelagt kvinnor för sin sexualitet medan män som knullar runt betraktas som åtråvärda och lyckade!
Längre än så har vi inte kommit med vår jämställdhet.

Men det är nog nu, skriver Katarina Wennstam i "Flickan och skammen". Det handlar om rätten att styra över sin egen kropp.

Tjejer och kvinnor ska kunna vara sig själva utan att behöva riskera att utsättas för ryktesspridning. Att bli stämplad som hora idag behöver inte ens ha med sexualitet att göra, framhåller hon, det räcker att man klär sig fel, pratar för högt eller tar för stor plats.
Det kan få oerhörda konsekvenser för den drabbade.

Wennstam har intervjuat ett flertal kvinnor i olika åldrar och deras berättelser och erfarenheter är i många fall likartade och känns också igen från studier, rapporter och arkiv som Wennstam går igenom.

Det är ett tragiskt mönster av patriarkala strukturer, trångsynta värderingar och urgamla normer som uppenbaras. Där är den unga tjejen som blir för full på festen och som i det närmaste medvetslös utnyttjas sexuellt av en eller flera killar.
Men trots att det är killarna som gör fel är det hon som straffas och utsätts för omgivningens hårda dom.

Hora, hon får väl skylla sig själv, får hon höra. Uttalanden som ofta förföljer henne i åratal, isolerar henne och lämnar henne med en skam som är svår att bli fri från. Och än värre har det blivit med internet, nu är mobbningen gränslös.

En annan typ av exempel som Wennstam redogör för gäller tjejer som gillar sex och anser att de har samma sexuella handlingsutrymme som killarna.

För tjejer som vuxit upp de senaste fem, sex decennierna har fått höra att de lever i ett jämställt land där tjejer kan och får göra det som killar gör.
Men när det gäller sex tar det stopp får de snabbt erfara, att samma spelregler inte gäller för tjejer och killar. Balansgången är hårfin mellan vad som tillåts eller inte för en tjej, skriver Wennstam.

Madonna eller hora, flickvänsmaterial eller madrass! Det är inte lätt att som ung tjej navigera däremellan. Det kan räcka att den korta kjolen är lite för kort, att urringningen är lite för djup.

Nu får det vara slut på dubbelmoralen, hävdar Wennstam, och menar att det är dags för en revolution mot unkna värderingar. En revolution som kan ta avstamp i "Flickan och skammen".

Den borde läsas och diskuteras i skolor och medier, för bara så kan vi förändra de attityder som nu straffar tjejer för sin sexualitet.