Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En enkel vetebulle är bagarens favorit

Jan Hedh, konditor- och bagarmästare, är aktuell med boken ”Gofika” (Norstedts), en hyllning till fikakulturen.

1 Varför just en bok om fika?

– Jag tyckte att det var aktuellt och i tiden. Många av våra gäster, utlänningar som kommer hit, kan ordet fika, det är ett ord som sprider sig. Sedan är tanken att det ska vara en enkel bok, lättillgänglig, jag har försökt välja det folk kan göra. Det ligger så mycket dåligt ute i butikerna, lågprisstämplat som misshandlade mazariner och wienerbröd utan riktigt smör.

2 Varför är fika så viktigt för oss svenskar?

– Det är en välkommen paus i tillvaron, förmiddagsfika, eftermiddagsfika. Ibland längtar vi efter något sött, även jag som jobbat med detta i snart 50 år kan få den känslan.

3 Vilken är din favoritfika?

– Ofta är det en helt enkel vetebulle utan fyllning med kardemumma och kanel, då är jag ganska nöjd. Det kan också vara hallontårta en solig dag, man sitter på kafé med gott kaffe. Som barn var det förstås sockerbullar, och butterkaka, det är därför den är med i boken också.

4 Du reser mycket, gästspelar på restauranger och konditorier över hela världen, hinner du baka något själv?

– Jag bakar på mina kurser men jag är inte med i daglig produktion. Jag är 65 år och tycker inte att jag behöver så tidiga morgnar längre. Men jag har bakat varje grej i böckerna, det är viktigt att gå i god för sina grejer. Och jag tycker att det är lika roligt som när jag var 15.

5 Vad är det som är så speciellt med bakning?

– Det är detta att se något bli lyckat i ugnen. Man ser hur det sväller upp, en levande produkt. Det är en fantastisk känsla.