Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De två exemplaren försvann snabbt

Det var ingen superkändis som tog priset i år. Falkenbergs huvudbibliotek hade två av Mo Yans böcker hemma medan bokhandeln inte hade någon.

Tillkännagivandet är lite av en högtidsdag i bokbranschen. HN sökte sig till biblioteket i Falkenberg. Inne hos förste bibliotekarien Magnus Nylén väntar man spänt framför hans dator några minuter före klockan 13.

- Det har varit ganska kända författare de senaste åren. I år ligger Murakami högst på Ladbrokes lista, konstaterar Magnus.

- Jag hoppas på Nawal Al Saadawi, säger Malou Altergård.

När dörren i Börshuset öppnas och Peter Englund sagt sitt i direktsändning kollar Magnus på datorn att två av Mo Yans böcker finns på huvudbiblioteket. Det är ”Vitlöksballaderna” och ”Det röda fältet” som ganska snabbt lånas ut och några sätter upp sig på kö.

- Han var inte tippad som vinnare av någon här men fanns med i diskussionerna, berättar Magnus.

Vad vet ni om Mo Yan?

- Bara att vi har två böcker av honom och att det var en artikel om honom i HN häromdagen, säger Anders Gistorp.

- Kolla vad snabba de var på Wikipedia!

Tre minuter efter tillkännagivandet går Magnus in och tittar vad det står om Mo Yan och de har redan med att han får Nobelpriset 2012.

- Hans böcker är utgivna av Tranan och det tycker jag är roligt. Ett litet förlag som ger ut litteratur från andra delar av världen. Vi har haft filmatiseringen av ”Det röda fältet” också. Men den finns tyvärr inte kvar, berättar Malou Altergård.

Falkenbergs Bokhandel hade inga exemplar av Mo Yan hemma.

- Vad jag förstår har han varit på tapeten de sista dagarna. Men jag ska ärligt säga att jag inte vet mycket om honom. Tre böcker finns översatta till svenska och en dem står som slutsåld. Men det kommer givetvis att tryckas nya upplagor nu, säger Karin Eichman.


På Varbergs stadsbibliotek lånade en person "Vitlöksballaderna" redan i går, kanske sporrad efter att ha läst HN-recensionen av "Ximen Nao och hans sju liv", där Mo Yan utnämndes till Nobelpriskandidat.

– Den andra boken vi hade inne, "Det röda fältet", lånades ut efter 20 sekunder, och nu står fyra personer i kö till vardera bok. Om vår statistik stämmer har de bara varit utlånade sju respektive en gång tidigare, sedan 2001 och 1999. Vi kommer naturligtvis att köpa in Mo Yans nya roman också, säger bibliotekarien Pär Andin.

Även Göranssons Bok & Papper (Bokia) ska köpa in de två böcker som finns att få tag i.

– Mo Yan ligger på det lilla förlaget Tranan som har specialiserat sig på asiatisk litteratur. Eftersom det alltid finns några som vill ha läst alla nobelpristagare kommer jag att beställa hem ett par ex och så får vi väl se om "Det röda fältet" trycks i en ny upplaga, säger vd:n Lars Göransson.