Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Därför blir Theréze nya roman ljudbok först

I sin fjärde relationsroman låter Theréze Ingmarson handlingen utspela sig hemma i Varberg.
– Det är även första gången …jag har två huvudpersoner med olika perspektiv, berättar hon.

Theréze Ingmarsons "Bara för en stund" är redan släppt som ljudbok via bland annat Storytel, Bookbeat, Bokus och Nextory. Om och när det blir en tryckt upplaga är inte klart.

– Jag är glad att förlaget Saga Egmont nappade och jag fick en inläsare som jag gillade, Malin Janlöv, som har läst in många ungdomsböcker och böcker med hästar, som finns med i alla mina böcker också.

Den 43-åriga författaren från Kungsbacka har bott i Åskloster sedan 2002 och precis som huvudpersonerna i sin nya bok arbetat i en klädbutik i Varberg.

– Varbergs innerstad har en fantastisk miljö med en speciell atmosfär och handelskärna, som jag har sett försvinna från Kungsbacka år efter år.

Passar djur på gården

I nya romanen "Bara för en stund" möter 40-åriga Alex den nästan hälften så gamla Petra när hon behöver någon som passar djuren på gården, som hon måste lämna när hennes mamma blir sjuk.

– De känner inte varandra men blir betydelsefulla i varandras liv. Skrivcoachen Johanna Wistrand hjälpte mig bland annat att särskilja karaktärerna så att de inte blev för lika, säger Theréze och fortsätter:

– Nu när min dotter är tio år funderar jag mycket på hur det är att växa upp och vilka förebilder man ska ha som kvinna och om man kan vara vänner över generationsgränserna.

Tre böcker om Älvdalen

Theréze Ingmarson debuterade 2015 med ”Flugfiskarens dotter” och fortsatte sedan med de fristående uppföljarna ”Över frusen älv” och "Lupinens gåta". Alla tre böckerna handlar om Sophie, som bor i en stuga i Älvdalen – där författaren själv har varit många somrar.

– De senaste åren har jag valt att semestra i vårt eget fantastiska landskap och hittat roliga miljöer. När jag skulle skriva något lantligt blev jag inspirerad av Mästocka i Laholm, som jag blev överraskad av. Jag blev fascinerad av att det så nära fanns supercharmiga bokskogar, stengärdsgårdar, granar, beteshagar och forsande vatten.

Nya villkor hos Adlibris

De tre första romanerna gav Theréze först ut i egen regi som inbundna, innan de två första blev ljudböcker och alla tre slutligen släpptes som e-böcker. Den här gången blir det alltså en omvänd ordning.

– I år kan jag ju inte sälja mina böcker på event, så det får bli nästa år. Saga Egmont ska ge ut "Bara för en stund" som e-bok, men första ska den redigeras lite mer, så jag vet inte när det blir. Tyvärr ändrade Adlibris villkoren och då blev det för dyrt, trots att jag har sålt bra där.

Hon vill inte kalla sina romaner för feel good.

– Nej, jag har inte vetat om läsarna tycker det, eller om de kan bli besvikna, eftersom böckerna har lite dystra inslag och inte de typiska kärlekshistorierna. Jag kallar dem hellre för relationsromaner.

TRE ANDRA AKTUELLA HALLÄNDSKA BOKSLÄPP

26-årige Philip Birk släpper sin tredje spänningsroman om Tom Grip, "Tigerstaden" (Historiska media), fredagen den 21 augusti på ett coronasäkrat event i sina föräldrars trädgård i Varberg. Denna gång är den smarta konsttjuven i Oslo och i Kapstaden.

75-årige Jan C. Olsson, som har lämnat Äppelgården musteri och café i Slöinge till sonen, debuterar med "Stulen identitet". Den handlar om jakten i Sverige och i Liechtenstein på den som stjäl en död mans identitet, pengar och usb-minne ovetande om att kriminella letar efter mannen.

Dikotonius förlag ger ut "Pojkrumspoesi" av den 24-årige varbergaren Gustav Bengtsson, känd för sina kortfilmer. Han kallar boken "diffusa texter som utforskar det mänskliga tomrummet i sökande efter mening" och "pretentiös och inbilsk livssuktande, svettig poesi från ett hormonstint och inrunkat pojkrum".