Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Blivande kirurger ska öva sig på Myrdals kropp

Snart blir Jan Myrdals helkroppsdonation verklighet.
– Ja, och det är i enlighet med hans sista vilja, säger den bortgångnes dotter Eva Myrdal.

Jan Myrdal har i flera intervjuer, bland annat i Hallands Nyheter, berättat att han efter sin död vill att själva kroppen kommer till nytta.

"Läkarna behöver alltid en kropp att karva i. Det är nödvändigt i syfte att lära mer om anatomi", sa den kände skriftställaren kort före sin 89-årsdag.

– Han hade ett avtal om helkroppsdonation med Karolinska universitetssjukhuset, men det kommer istället att bli Sahlgrenska akademin som genomför det. Där finns specialkurser för blivande kirurger som gör sin ST-utbildning och det tyckte han var viktigt, inte minst efter sin egen hjärtoperation (1988), berättar dottern Eva Myrdal.

Jan Myrdal död – blev 93 år

Hon tycker att Sahlgrenska akademin, som är den medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet, har skött kontakten på ett korrekt och värdigt sätt.

– Ja, och nu sköter de kontakten med sjukhuset i Varberg. För mig känns det tryggt, men vad gäller testamente vet jag inte alls.

Eva Myrdal vill inte prata om en eventuell begravning, men vet att hennes far inte var intresserad av att ha en offentlig ceremoni. Vad hon och Jans son Janken Myrdal ärver är inte klarlagt.

Kremering efter donationen

För Hallands Nyheter berättade Jan Myrdal 2018 att han "blev orolig" när Henning Mankell avled och hyllades med en stor kyrklig ceremoni hösten 2015.

För att vara säker på att undvika en religiös begravningsakt gick Jan Myrdal därför ur Svenska kyrkan.

Efter helkroppsdonationen väntar senare en sedvanlig kremering.

"När resterna bränns kan de stoppas ner i familjegraven utan ceremoni", sa Jan Myrdal i intervjun och syftade på platsen där hans farföräldrar och tredje hustru Gun Kessle ligger begravda, i Gustafs församling utanför Säter i Dalarna.

"Jag skiter egentligen i om jag grävs ner eller sprids för vinden. Det är ju likgiltigt när jag är död. De kan få bränna mig och slänga mig i en allmän dump, det gör mig inget", fortsatte Jan Myrdal.

Bodde i Lasse Didings fastighet

Sista åren bodde Myrdal på Snidaregatan i Varberg, i det av Lasse Didings hus som även rymmer Jan Myrdalbiblioteket. De omkring 50 000 volymerna av böcker och andra skrifter ägs och förvaltas av Jan Myrdalsällskapet.

– Det finns ett förslag på en person som ska flytta in och Jan Myrdalssällskapets styrelse är med på det men har inte haft sammanträde än för att ta beslut, säger Diding.

Är det en man som arbetar i Jan Myrdals anda?

– Ja, delvis, på lite håll. Han ska ansvara för biblioteket och kunna visa upp det och samtidigt vara lite av en fastighetsskötare, så det är rätt höga krav, fortsätter Lasse Diding.

Anton Honkonen bodde väl i samma hus och hjälpte Myrdal med biblioteket för fem-sex år sedan?

– Ja, men han bor i Göteborg och har familj, så det är inte Anton.

Hur blir det möbler och annat?

– Det mesta tillhör huset och kommer att vara kvar. Men i salongen, där Jan brukade sitta, finns ett bord som hans föräldrar Gunnar och Alva Myrdal (nobelpristagare och socialdemokratiska riksdagsledamöter) köpte på Stockholmsutställningen 1930 och det kommer att finnas med i bouppteckningen, förklarar Lasse Diding.

JAN MYRDAL

• Föddes den 19 juli 1927 i Stockholm, som äldsta son till Gunnar och Alva Myrdal, nobelpristagare och socialdemokratiska riksdagsledamöter. De fick senare döttrarna Sissela Bok och Kaj Fölster. Jan växte även upp hos farföräldrarna i Toresund utanför Strängnäs.2012 flyttade han till Varberg där han avled 2020 den 30 oktober, 93 år gammal.

• Yrke: Skriftställare (vill inte kalla sig författare) som har skrivit mer än 80 böcker och samlat fler än 50 000 böcker i ett privat bibliotek i Varberg. Böckerna ägs av Jan Myrdalsällskapet och fastigheten, där även Myrdals lägenhet finns, ägs av Lasse Diding.

• Familj: Har sonen Janken med sin första hustru Nadja Wiking (gifta 1948–1952) och dottern Eva från sitt andra äktenskap, med Maj Lidberg (1952–1956). Var gift med Gun Kessle från 1963 fram till hennes död 2007 och med Andrea Gaytán Vega i tio år. Det sistnämnda äktenskapet slutade med skilsmässa 2018.

LÄS MER: Jan Myrdal död