Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Biblioteket i Tvååker blir meröppet

Till sommaren blir det sjätte och sista lokalbiblioteket i Varbergs kommun meröppet. 400 000 kronor läggs på Tvååkers bibliotek, plus en renovering.

Till sommaren är det tänkt att man även i Tvååker ska kunna komma in i biblioteket med ett kort och en kod, för att låna böcker även när det inte finns personal på plats. Därmed har alla kommunens sex biblioteksfilialer blivit meröppna.

– Ja, nu är det äntligen Tvååkers tur. Vi har sett att besöken har ökat, berättar Anna-Karin Albertsson, en av Varbergs bibliotekschefer.

Datorer och larm behövs

Att göra Tvååkers bibliotek meröppet kostar ungefär 400 000 kronor, precis som i Träslövsläge förra året. Då ingår bland annat datorer, utlåningsautomat, larm och installation.

Senare tillkommer även en årlig driftskostnad.

Biblioteket invigdes 1989 och ligger i anslutning till Bosgårdsskolan, som är kommunens största grundskola med över 600 elever. Förutom en mindre uppfräschning 2013 har lokalerna aldrig renoverats, så det behovet är stort.

Slitna väggar och toaletter

Renoveringen ska diskuteras med serviceförvaltningen och ingår inte i budgeten som kultur- och fritidsnämnden har beslutat om.

"Väggarna i biblioteket behöver målas om. Golvet behöver ses över. I det så kallade Hallandsrummet finns flera stora hål i väggarna. Toaletterna är väldigt slitna och ger intryck av att alltid vara smutsiga. Samtliga persienner är i dåligt skick och behöver bytas ut", skrev kultur- och fritidsförvaltningen till nämnden inför beslutet.

Även utemiljön kring entrén behöver ses över, så att det exempelvis finns fler parkeringsplatser, papperskorgar och bättre belysning.

LÄS MER: Varbergs bibliotek hålls stängda

Enligt utredningen står män för bara 20 procent av boklånen i Tvååker och det är lite lägre än genomsnittet. En förhoppning är att ökade öppettider kan göra könsfördelningen aningen jämnare.

– Vi jobbar på att öka pojkars läsning, men har inte sett något stor förändring, så det är nog tyvärr ett önsketänkande. Det är en skuta som en teknisk lösning inte kan vända på egen hand, tror Anna-Karin Albertsson.

Positiva reaktioner i Varbergs kommun

Skånska Veberöd fick det första meröppna biblioteket i Sverige, 2009, och det var länge landets enda. Sedan december 2015 har fem av kommunens sex lokalbibliotek byggts om och blivit meröppna – i ordning i Bua, Rolfstorp, Veddige, Kungsäter och Träslövsläge.

Hittills har både personal och låntagare gjort tummen upp för de meröppna biblioteken. Farhågorna som fanns om att böcker skulle stjälas och lokalerna vandaliseras har inte besannats.

Vilken typ av invigning det blir av Tvååkers meröppna bibliotek beror förstås på coronapandemin.