Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bibliotekarier i Varberg först i landet med egen kritikredaktion

Med färre recensioner inom etablerad media har det blivit svårare för läsarna att hitta nya författare. Därför har Stadsbiblioteket i Varberg, som första bibliotek i landet, startat en egen kritikredaktion.

Författarna Alex Bennheden från Falkenberg och Karin Holtsung Samsonowitz från Onsala har tilldelats Region Hallands årliga kritikstöd. Nytt för i år är att vinnarna tagits fram av den förhållandevis nystartade kritikredaktionen på Varbergs stadsbibliotek.

– Den här gruppen har funnits sedan i april. Det är ett projekt som poeten, översättaren och kritikern Magnus William-Olsson startat. Han såg att vi redan arbetade lite som kritiker på biblioteket, säger redaktionssekreteraren Lillemor Åkerman och tillägger:

– Bland annat har vi länge haft en blogg där vi recenserat och tipsat om böcker.

”Jag vill gärna lyfta fram lite smalare litteratur. Böcker som inte får lika mycket uppmärksamhet.”

De är åtta stycken recensenter som alla är bibliotekarier. Det senaste året har det publicistiska arbetet i allt större utsträckning kommit att bli en del av deras dagliga rutiner.

– Förut har vi skrivit om böcker och tipsat online var för sig. Nu arbetar vi lite mer som redaktörer för varandra. Vi läser varandras texter och kommer med kommentarer, säger Fredrik Svanå.

Varför behövs det en grupp som arbetar med kritik på biblioteket?

– Vi startade det här för att det har blivit mindre kritik i pressen över åren. För 20 år sedan kunde en person som släppte en bok få väldigt många recensioner. Nu kanske det blir 3-4 stycken. Om man har tur.

En reaktion på färre recensioner

Inom den svenska mediesfären brukade det mycket riktigt vara fler som ägnade sig åt kritik förr i världen. Litteraturrecensionerna har gått liknande väg som musik- och filmrecensionerna och i dag är det inte ovanligt att det köps in texter eller att en och samma skribent recenserar för flera titlar.

– Det är inte positivt. Det blir mer likriktat. Om en recensent exempelvis skriver ner en bok och det är den enda recensionen som finns att tillgå blir det mycket värre för författaren, säger Fredrik Svanå.

Bibliotekarierna tror att ett smalare utbud av recensioner leder till att somliga böcker märks mer än andra och att läsarna därmed får svårare att hitta nya författare att tycka om.

– Det handlar om att vara lite av en motvikt till kommersialismen. Det finns en stor risk att det bara är det de stora förlagen lyfter som syns och hörs. Jag vill gärna lyfta fram lite smalare litteratur. Böcker som inte får lika mycket uppmärksamhet, säger Lillemor Åkerman.

”God överblick av vad som ges ut”

– Samtidigt är en del av det vi skriver om sådant som är omskrivet av andra. Det handlar om både djup och bredd. Vi har en god överblick av vad som ges ut i och med att vi köper in litteratur till biblioteket och utifrån det väljer vi vilka böcker vi vill lyfta, säger Fredrik Svanå.

De berättar att Stadsbiblioteket är det första i landet med en sådan här redaktion.

– Halland som region är ensam om att ha skrivit in kritiken i sin kulturplan, säger Lillemor Åkerman.

Varbergs Biblioteks kulturredaktion

Recensenterna:

Lillemor Åkerman, Jenny Persson, Andrea Johansson, Rebecka Horn, Mia Rosengren, Marianne Castellano, Ylva Lyshag och Fredrik Svanå.

LÄS OCKSÅ: Halländska författare ska få bokkritik