Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angelägen uppgörelse med ungdomskulturen

Böcker ung

Sara Kadefors: ”Lex bok” (Lilla piratförlaget)

Lex är en osocial 18-åring som tröttnat på såväl utseendefixeringen som framtidshysterin. Hon vill inte bli någon entreprenör och hon vägrar se sig som en kreativ person.

För att försöka åstadkomma en motvikt skapar hon ett alias, Maya. En sårig diva som lever på dubbelmoral och förakt mot omgivningen och som driver bloggen Själens sår i samma anda. Men plötsligt blir Maya och hennes blogg populärare än Lex någonsin kunnat föreställa sig.

Sara Kadefors debuterade som ungdomsboksförfattare med ”Sandor slash Ida”, och har därefter skrivit flera vuxenromaner och manus för film och tv.

Hennes nya ungdomsroman, ”Lex bok”, är en hysteriskt rolig, men också angelägen uppgörelse med dagens ungdomskultur där ytlighet premieras och där ansvaret för framtiden läggs på individen snarare än samhället.

Lex själv är en ganska osympatisk person, hon har en överlägsen attityd och en förmåga att dissa alla som inte passar in i hennes snäva ramar.

Samtidigt är hon smart och har en bitsk humor och en förmåga att genomskåda företeelser i samhället. Det är svårt att inte gilla henne, och framför allt lätt att känna igen sig.

Framför allt står Kadefors på sin huvudpersons sida, även då hon gör korkade grejer. För någonstans i allt sitt elitistiska förakt så har Lex en poäng.

Visst är det bisarrt att ungdomar som inte ens är myndiga ska tvingas göra val som sägs påverka hela deras framtid. Att de förväntas lägga sig till med egenskaper och värderingar som de själva kanske varken önskar eller kan identifiera sig med.

Själv rekommenderar jag den här boken inte bara till alla ungdomar, utan också till majoriteten av landets politiker.