Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joacquin Phoenix och John C Reilly spelar bröderna Sisters i filmen "The Sisters brothers". Arkivbild.

Audiards västern har hjärtat utanpå

Vad blir resultatet om man låter en fransk art movie-regissör göra en västernfilm i USA? Svaret är ”The Sisters brothers”, gjord av Jacques Audiard och med Joaquin Phoenix och John C Reilly i huvudrollerna.

- Det var mycket medvetet som vi gick till Jacques. Vi ville inte göra en ny rak pang pang-film. Det här är en mycket mognare film, säger John C Reilly till TT.

Jacques Audiard är mannen bakom de hyllade filmerna ”En profet”, ”Rust and bone” och ”Dheepan”. I den nya filmen skildrar han de båda bröderna Eli och Charlie Sisters, revolvermän och lönnmördare som hyr ut sina tjänster. De blir anlitade att hitta en guldgrävare, som spelas av Jake Gyllenhaal. Manuset bygger på en bok av Patrick DeWitt och har skrivits av Thomas Bidegain, som ofta arbetar med Audiard.

- Det här är en västern för dom som inte tycker om västernfilmer, säger Jacques Audiard.

"Har aldrig försvunnit"

John C Reilly har funderat mycket över genren.

- Västernfilmen har aldrig försvunnit. Det har alltid gjorts sådana filmer. Filmindustrin föddes ju i Kalifornien, och vad skulle de filma i öknen utanför stan om inte västernfilmer? Som barn såg jag massor av västerns, vare sig jag ville eller inte. De fanns alltid där, säger han.

På den tiden gillade han sådant som den legendariske amerikanske filmregissören Sam Peckinpah gjorde, där "det mesta var svart och vitt, onda eller goda".

- Den här är gjord för en mer utvecklad mentalitet. En utländsk regissör skulle se på genren på ett annat sätt, det var därför vi vände oss till Jacques. Vi vill ju alla arbeta med de bästa, och Jacques är en av de bästa.

Oväntat gullig film

”The Sisters brothers” har gott om action och blodiga revolverdueller, men den är också en oförmodat gullig film i sin skildring av relationen mellan bröderna.

- Ja, den har på något sätt hjärtat utanpå. De här killarna valde inte att bli mördare, det var något som tvingades på dem efter tragiska barndomsupplevelser, säger John C Reilly.

När TT möter Reilly och Audiard har den sistnämnde en tolk med sig. John C Reilly framhåller att regissören förstår engelska mycket väl.

- Men han föredrar att tala franska – eftersom han är fransman. Vi hade tolk på inspelningen, och det var bra, för då tog konversationerna längre tid och vi blev mer eftertänksamma.

Men när Audiard blir ombedd att nämna sina favoritfilmer i genren, då kommer engelskan fram:

- Alla gamla John Ford-filmer, som ”Mannen som sköt Liberty Valance”, ”Rio Bravo” och ”Indianerna”. Och ”Little Big Man”. Och naturligtvis ”Heaven's gate”.

"The Sisters brothers" har svensk biopremiär den 15 mars.