Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratals Activision Blizzard-anställda skriver på ett upprop. Arkivbild.
Hundratals Activision Blizzard-anställda skriver på ett upprop. Arkivbild. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Anställda kräver förändringar efter stämning

Fler än 800 anställda vid speljätten Activision Blizzard har skrivit under ett öppet brev till bolagets ledning där de kräver förändringar, enligt bland andra Bloomberg och Vice.

De anställda är upprörda på det svar som företaget gav efter att förra veckan ha stämts för att diskriminera personer på grund av deras kön och hudfärg.

Enligt de anställda är uttalandet "avskyvärt och förolämpande mot allt som vi anser att vårt företag borde stå för".

Bolaget stämdes förra veckan efter en två år lång utredning som talar om en kultur där kvinnliga och icke-vita anställda fått sämre lön, villkor och ständigt utsatts för trakasserier, enligt flera medier.

Activision Blizzard försvarade sig genom ett pressmeddelande där bolaget anklagade Kaliforniens statliga byrå för rättvisa anställningsvillkor (DFEH) för att inte ha gjort en tillräckligt grundlig utredning, och kallade byråns beteende förkastligt.

"Vi värderar mångfald och strävar efter en inkluderande arbetsplats för alla. Det finns inget utrymme i vårt företag, eller i någon bransch, för sexuella trakasserier på något sätt", säger en talesperson för Activision Blizzard i ett uttalande.

Tidigare chefer vid företaget, bland andra Blizzardmedgrundaren Mike Morhaime, har däremot bett om ursäkt:

"Att så många kvinnor behandlades illa och inte fick stöd betyder att vi svek dem", skriver han i ett uttalande där han bland annat säger att han skäms.

"Jag hör er, jag tror er, och jag är så ledsen över att jag svek er", fortsätter han.

Activision Blizzard ligger bakom storspel som "World of warcraft" och "Call of duty".