Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Louise Hanson deltar i Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping på lördag.

Ann-Louise Hanson stöttas av dottern på scen

Melodifestivalens mesta veteran är tillbaka. Med "Kärleken finns kvar" tävlar Ann-Louise Hanson för tolfte gången. Låten handlar om nära vännen Lill-Babs och vid sin sida har hon dottern Josefin Glenmark som både körsångerska och låtskrivare.

I lördagens deltävling i Lidköping tävlar Ann-Louise Hanson ensam i Melodifestivalen för första gången sedan 1982, då med låten "Kärleken lever". Nu är det "Kärleken finns kvar" som hon hoppas ska vinna publikens hjärtan, en låt som handlar om när en nära vän går bort, i det här fallet Barbro "Lill-Babs" Svensson, som dog några veckor efter sin 80-årsdag i fjol.

- Den är en hyllning till henne, men jag vill också att alla som mist någon ska känna sig träffade och kunna ta den till sig. Det som finns kvar är kärleken, minnena och för oss som mist Lill-Babs finns ju även hennes sånger kvar, säger hon.

Nära vänskap

I över 20 år turnerade Ann-Louise tillsammans med Lill-Babs och Siw Malmkvist. De umgicks även på fritiden och när hon berättar om Barbro framträder bilden av en saknad och nära vänskap.

- Vi förstår fortfarande inte vart hon är någonstans, hon var ju så levande. Jag pratar ofta om och tänker på henne, tittar på bilder och gamla sms i telefonen. Vi träffades på Kanarieöarna i januari förra året och hade så roligt. Vi drack så mycket champagne – Barbro älskade champagne – och framåt småtimmarna lullade vi hemåt mot hotellet hand i hand, berättar hon.

Ann-Louise upptäcktes i klassiska talangtävlingen Flugan som tolvåring, tre år senare fick hon skivkontrakt och började sjunga med Anders Burmans och senare Leif Kronlunds orkester. Där träffade hon 1961 Bruno Glenmark, som spelade trumpet. Nu har paret varit gift i 53 år.

- Jag får ofta frågan hur vi har hållit ihop så länge, men jag skulle inte klara mig utan honom. Han gör allt det som jag tycker är skittråkigt. Jag har noll koll på ekonomin, men lagar all mat. Jag brukar säga att humor är väldigt viktigt och att man litar på varandra, är lyhörd och kan känna in den andra. Vi har jätteroligt tillsammans, säger hon.

Slagna av Abba

Förutom framgångar med gruppen Glenmarks, där Ann-Louise och Bruno bildade band med Brunos syskonbarn Karin och Anders Glenmark, startade de eget skivbolag och hade studio hemma i källaren.

- Jag tycker fortfarande att "Annorlunda land" som vi sjöng med Glenmarks i Melodifestivalen 1974 är en väldigt bra låt, men vi hade oturen att vara med samma år som Abba vann med "Waterloo" så där låg vi ju i lä.

1990 bestämde de sig dock för att sälja skivbolaget Glendisc och flytta till Frankrike. Där blev de kvar i nästan 20 år.

- Jag var lite trött på att sjunga och att ta hand om alla artister. Jag kände att jag ville göra något annat innan det var försent. Så vi sålde allt och flyttade, men redan efter ett år hörde de av sig från Börsen i Stockholm. Det var Siw och Barbro och Wenche Myhre som skulle sätta upp en föreställning och Wenche hade hoppat av. Jag tog över och vårt samarbete fortsatte ända tills Barbro gick bort i fjol.

Det har gått 15 år sedan Ann-Louise Hanson senast tävlade i Melodifestivalen, då hon tillsammans med Siw Malmkvist och Towa Carson framförde "C'est la vie".

- Vi blev chockade över att gå direkt till Globen, det var ju ingen som fattat att det skulle gå så bra. Men att tävla nu känns mycket större. Som tur är har jag Josefin med mig på scen och känner ett stöd från henne och våra två andra duktiga körsångerskor.

Rättat: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal gånger som Ann-Louise Hanson tävlat i Melodifestivalen.