Kan sin sak. Alice Petrén var i närmare ett decennium Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent, med ansvar även för Nordafrika.
Kan sin sak. Alice Petrén var i närmare ett decennium Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent, med ansvar även för Nordafrika.

Alice Petrén | Terroristen i Toulouse – Anteckningar om Frankrikes algeriska historia

ANNONS
|

Banden mellan Frankrike och Algeriet är starka, men också känsliga att beröra. Länge var Algeriet-frågan tabubelagd i Frankrike; man sopade historien under mattan och än i dag har Frankrike svårt att hantera den. Men, som Alice Petrén skriver i boken Terroristen i Toulouse, vill man förstå Frankrike kommer man inte förbi landets långa förhållande med Algeriet.

Petrén redogör för ländernas gemensamma historia och deras relation även i dag och diskuterar i vilken utsträckning kopplingarna dem emellan har påverkat att Frankrike drabbats ovanligt hårt av islamistisk terrorism.

Algeriet ockuperades 1830 av Frankrike, det införlivades sedan som en region i Frankrike och sorterade under franskt inrikesministerium. Det hade alltså inte status som koloni. Efterhand förfranskades Algeriet och tusentals fransmän flyttade dit. Men 1962 blev det självständigt efter flera års krig med Frankrike. Det är det många som än i dag inte har accepterat i Frankrike, enligt Petrén.

ANNONS

Som en konsekvens av självständigheten förlorade Frankrike stora naturrikedomar och en miljon fransmän tvingades lämna Algeriet, liksom alla de algerier som stridit på franska sidan i andra världskriget. Tillsammans med de algerier som senare kommit som arbetskraft till Frankrike utgör de nu cirka sju miljoner människor, varav många lever med minnen om oförrätter och svek. En stor grupp som Frankrike i stort sett misslyckats med att integrera under alla år.

En hel del av dem har vuxit upp i förorter, långt från centrum med hög arbetslöshet och mycket sociala problem. Särskilt andra generationen invandrare, de som är födda i Frankrike, känner sig rotlösa, besvikna och frustrerade – vilket ofta lett till kriminalitet, ibland med fängelse och radikalisering som följd. Ungefär 3 000 unga i Frankrike har anslutit sig till IS eller and-ra terrornätverk i Syrien och Irak.

Det är intressanta och viktiga samband som Petrén pekar på. Hon undrar bland annat vad Front National hade varit utan Algeriet. Partiet har sina rötter i konflikten mellan länderna. När det startade på 1970-talet var 60 procent av medlemmarna födda i Algeriet. Och hade islamistisk terrorism tilltagit i Frankrike utan relationen med Algeriet? Under 1990- talet drabbades Frankrike av ett flertal terrorattentat starkt knutna till det dåvarande inbördeskriget i Algeriet. Men de fick inte samma uppmärksamhet som attentaten nuförtiden. Internet har förändrat mycket. Petrén talar om det som terroristernas ”moské”, där de hämtar idéer, inspiration och blir rekryterade till jihad.

ANNONS

Med Terroristen i Toulouse både breddar och fördjupar Petrén bilden av Frankrike och ökar därmed också förståelsen för det som händer där och i sin förlängning även oss.

ANNONS