Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson ser de tre nya akademiledamöternas inträde som ett stort steg framåt. "Jag tror inte att vi ska prata om kris längre i Akademien, utan nu handlar det om att bygga vidare och göra oss ännu mer solida och kraftfulla", säger han. Arkivbild.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson ser de tre nya akademiledamöternas inträde som ett stort steg framåt. "Jag tror inte att vi ska prata om kris längre i Akademien, utan nu handlar det om att bygga vidare och göra oss ännu mer solida och kraftfulla", säger han. Arkivbild.

Akademien bryter mot traditionen

En bojkott – och ett brott mot traditionerna. Svenska Akademiens högtidssammankomst är märkt av årets stridigheter, men ständige sekreteraren Anders Olsson ser det ändå som att Akademien nu har lämnat den värsta fasen.

ANNONS
|

Akademiens årliga högtidssammankomst kommer inte att se ut som vanligt.

Ärkebiskop Antje Jackelén bojkottar evenemanget för att hon "inte kan uttrycka sin solidaritet genom att delta". Och Akademien har ändrat på det traditionsenliga upplägget där de tillträdande akademiledamöterna håller tal över sina företrädare.

- Vi var tvungna att förändra formen för inträde helt enkelt, säger Anders Olsson till TT.

ANNONS

Talen blir personliga

När poeten Jila Mossaed, litteraturvetaren Mats Malm och juristen Eric M Runesson på torsdag tar sitt inträde kommer de inte att hålla tal över Kerstin Ekman, Klas Östergren respektive Lotta Lotass, utan tala mer personligt om sig själva och sina verksamhetsområden.

- Det går inte att tänka sig de vanliga högtidstalen när företrädarna är i livet och fullt verksamma, konstaterar Anders Olsson.

Trots att det fortfarande är minst sagt stormigt kring Svenska Akademien ser Anders Olsson högtidssammankomsten som ett stort steg framåt.

- Det innebär att vi har kommit in i fas två. Vi har kommit över den här allvarliga krisen. Jag tror inte att vi ska prata om kris längre i Akademien, utan nu handlar det om att bygga vidare och göra oss ännu mer solida och kraftfulla, säger Anders Olsson till TT.

Kan undvika avhopparna

För en lekman kan uttalandet verka märkligt, med tanke på hur debatten har rasat kring Akademien den senaste tiden, men rent konkret har invalen stor betydelse för institutionens arbete. Med tolv ledamöter på plats kommer Akademien för första gången sedan i april att kunna fatta beslut på egen hand. Då slipper man exempelvis förhandla med de tre avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark.

ANNONS

I en intervju med TT tidigare i höstas konstaterade Peter Englund att han varit väl medveten om detta faktum när han medverkade till invalen.

- I och med att vi har röstat på dem så har vi också gjort oss själva maktlösa. Det låter tjusigt, men det är sant, vår omsorg om Akademien är större än vår omsorg om vår egen makt, sade han.

"Kommer att underlätta"

När de nya ledamöterna är på plats i Akademien löser det också andra problem, som att hålen i institutionens olika kommittéer nu kan fyllas. Tanken är att Jila Mossaed ska ansluta till kommittén för den nya litteraturen och Mats Malm till kommittén för facklitteratur.

- Det kommer att underlätta. Vi har varit överansträngda under det gångna året, säger Anders Olsson.

TT: Men ni har fortfarande två stolar kvar att fylla. När kommer invalen att ske?

ANNONS

- Jag vet inte, men vi har diskuterat att vi skulle kunna ha en installation redan under våren så att vi får ett nytillskott av ledamöter kanske till början av hösten. Det vore väldigt bra, svarar han.

Antje Jackelén förklarar sin bojkott med hur Akademien och "några ledamöter" har profilerat sig under året. Hon namnger ingen, men det är inte svårt att förstå att hennes ord bland annat riktar sig mot Horace Engdahls utspel i olika medier i anslutning till domen mot den så kallade kulturprofilen.

TT: Är Engdahls uttalanden förenliga med Akademiens stadgar om att ledamöter ska agera aktsamt och med omdöme och integritet?

- Jag vill inte ta upp enskilda ledamöters uttalanden utan vi får återkomma till det i det sammanhang som är lämpligast. Jag vill gärna gå in på det först i enskilda samtal med ledamöterna innan jag går ut i medierna med min hållning, säger Anders Olsson.

ANNONS
TT

Fakta: Akademiens högtidssammankomst

Svenska Akademien avslutar traditionsenligt arbetsåret genom att fira sin högtidsdag med en offentlig sammankomst i Börssalen i Stockholm. Anvisningarna för hur evenemanget ska se ut sträcker sig ända tillbaka till Gustav III:s dagar.

I mitten av salen sitter akademiledamöterna runt sammanträdesbordet med de arton, numrerade stolarna. Runt omkring finns upp emot 500 särskilt inbjudna gäster, en del av dem kulturpersonligheter, andra högt uppsatta inom den offentliga förvaltningen. Representanter för kungafamiljen sitter på en särskilt uppförd läktare.

Kvällen brukar bland annat innehålla ett inledningsanförande av Akademiens direktör, inträdestal av de nya ledamöterna, diktuppläsning (eller uppläsning av någon essä) av ett par av akademiledamöterna och ständige sekreterarens berättelse över året som gått.

Fakta: Olsson om...

... de nya ledamöterna:

- Det är en enorm tillfredsställelse att det kommer in tre nya krafter. De representerar olika områden som vi har behov av. Det är alltså den juridiska kompetensen med Eric Runesson – av högsta kvalitet – och sedan en fantastisk poet på den skönlitterära sidan med Jila Mossaed. Och Mats Malm är en väldigt fin företrädare för litteraturvetenskapen.

... att det inte är helt unikt att tre nya ledamöter väljs in samtidigt:

- Det är väldigt ovanligt, men det skedde i mitten av 70-talet. Man brukar ibland tala om de tre S:en som kom samtidigt. Det var Östen Sjöstrand, Torgny Segerstedt och Perolof Sundman som tog sitt inträde 1975. Jag tror att det bara har hänt en gång tidigare i historien.

... om framtiden för Akademien:

- Jag känner mig optimistisk inför framtiden och jag tror att det kommer att gå bra för Akademien.

ANNONS