Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Arkivbild.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Arkivbild.

Akademibeslut: "hellre kungen än regeringen"

Kulturcheferna Åsa Linderborg, Karin Olsson och Björn Wiman möter kungens beslut om Akademiens nya stadgar med ljumna reaktioner: "Hellre det här än att regeringen klåfingrar sig in i det handlingsförlamade Börshuset", skriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

ANNONS
|

Svenska Akademiens höge beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf, ändrade under onsdagen stadgarna för ledamöternas möjlighet till utträde ur Svenska Akademien bekräftade hovet i ett pressmeddelande.

Nu reagerar kulturcheferna på beslutet.

"Dödläge bryts"

Aftonbladets Åsa Linderborg föredrar att kungen tar beslutet framför en "klåfingrig regering". Samtidigt som kulturchefen helst ser att Carl XVI Gustaf inte fattar några beslut alls, utan bara är.

Enligt Åsa Linderborg kan beslutet innebära att Akademiens rådande dödläge äntligen bryts. Hon poängterar att kungen inte kan "ensam driva fram ett Akademiexit".

"Kungen har, står det, ”inlett ett samråd med Svenska Akademien”. Det gör att det finns skäl att tro att hovet har förstått att kungen inte bestämmer och kan fatta beslut hur som helst." skriver Åsa Linderborg.

ANNONS

Även Expressens kulturchef Karin Olsson stödjer dagens beslut av Kung Carl XVI Gustaf.

"Bra att kungen tar initiativ i Akademifrågan. Vi behöver kulturinstitutioner som är på långt avstånd från politiken. Kungen är avlövad politisk makt och betryggande ointresserad av litteratur." skriver kulturchefen på Twitter.

"Vuxna in i rummet"

Dagens Nyheters Björn Wiman ser kungens ingripande som ett steg i rätt riktning för Akademiens fortlevnad, men kulturinstitutionens sargade förtroende räddar inte beslutet enligt kulturchefen.

"I själva verket har det hela tiden stått lika lite i stadgarna om ett förbud mot att utträda ur Svenska Akademien som det har stått om ett förbud mot att dricka varm choklad på dess sammankomster. Nu är ingen ledamot längre ledamot på livstid, dess medlemmar blir vilka vanliga, dödliga kommittéledamöter som helst – och Svenska Akademien tar ett första, välkommet steg mot det moderna samhällets normsystem." skriver Björn Wiman.

Kulturchefen fortsätter med att lyfta nästa fråga – vem kliver in och tar över stolarna från de ledamöter som nu godkänns avhopp?

"Det Svenska Akademien behöver i dag är att få tillbaka de vuxna in i rummet."

TT

ANNONS