Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson på en konsert från 1979. "Abbatarernas" utseende är hämtat från just det året. Arkivbild.

Abba återförenas – som "abbatarer"

I höst återförenas Abba i en stor global tv-show. Men det är inte Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid själva som står på scenen – utan fyra digitalt framställda "abbatarer".

Under årens lopp har det gång på gång spekulerats om att Abba ska återförenas. I höst blir det alltså av, men i en något annan form än vad Abba-fansen kanske hade trott.

- Vi håller på att skapa "abbatarer" just nu, berättar Björn Ulvaeus på telefon från Bryssel där han har berättat om projektet för radio- och tv-unionen EBU.

Mätte skallarna

Brittiska BBC och amerikanska NBC planerar en tv-sänd hyllningsshow till Abbas ära i höst. Tanken är att de fyra digitala kopiorna ska framträda under showen med en av gruppens låtar. I juni förra året fick Annifrid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Björn Ulvaeus besök från Silicon Valley i USA. Sedan vidtog något som närmast kan beskrivas som avancerad skallmätning.

- Våra huvuden har mätts på alla håll och kanter och av det skapar man ett bibliotek av ansiktsmuskler. De som gör det kallar sig för technoartister och kommer från filmbranschen och it-branschen. Det som är spännande är att det blir ett slags digitala kopior av oss från 1979.

TT: Varför just det året?

- Vi var tvungna att välja ett år och vi tyckte väl att vi såg bra ut det året, säger Björn Ulvaeus och skrattar.

"Helt mindboggling"

1979 var året då Abba släppte skivan "Voulez-Vous" och påbörjade sin sista stora konsertturné över världen. Björn Ulvaeus konstaterade i sitt tal till EBU att den existentiella dimensionen av "abbatarerna" också känns spännande att utforska. Hur är det att vara ung igen? Och hur kan man "kombinera den visdom som vi förhoppningsvis besitter nu med 'abbatarernas' ungdom?"

- Vi har sett lite "work in progress" för ett tag sedan – och det är helt mindboggling! säger Björn Ulvaeus.

- Man kommer inte att kunna se att det inte är riktiga människor. Det är spännande att vara delaktig i ett projekt som ingen har kunnat göra tidigare.

TT: Nu gör ni det i tv, men kommer man att kunna turnera med "abbatarerna"?

- Ja, det är tanken, att det ska komma något halvår, kanske tre kvarts år efter showen. Men då kommer vi att använda olika teknologier. Dels den vi utvecklar här, men i en livesituation kanske man också använder hologram någonstans och body-doubles. Man kan göra en massa roliga grejor.

TT: Det låter som att du har gått all in i projektet?

- Ja, det har vi alla fyra gjort. Verkligen. All in, kan man säga.

Kända artister gästar

Ännu så länge är mycket hemligt kring projektet. Det finns ännu inget datum utsatt för konserten och Björn Ulvaeus vill inte avslöja vilken Abba-låt det är som kommer att framföras i tv-showen, vilken också kommer att gästas av flera kända artister. Genom talet i EBU ger han BBC och NBC lite hjälp på traven med att locka fler tv-kanaler i Europa att sända showen.

Är det här början på en framtid där den nya tekniken ger fansen möjlighet att se fler nedlagda band och döda artister framträda "live"?

- Jag vill inte spekulera i det. Vi gör det och det är jättekul och vi är pionjärer. Men hur det här kommer att användas, där finns det bara en gräns och det är fantasin, säger Björn Ulvaeus.