Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

23 miljoner kronor till halländska arrangörer

Så mycket får Falkenbergsrevyn, Kålle Gunnarsson, Majas vid havet med flera.

I dag kom Kulturrådets krisstöd för evenemangen som ställdes in i somras eller flyttades fram, på grund av coronapandemin.

– Helt underbart! Jag skrek rakt ut av glädje. Jag hade inte klarat mig en månad till, men nu går inte mitt bolag i konkurs på ett bra tag, säger musikalproducenten Kålle Gunnarsson Falkenberg.

Kulturrådets krisstöd räddar företaget

Framtiden såg mörk ut för Stage Fantasy AB, men nu får företaget över 900 000 kronor av de 2,6 miljoner som söktes.

– Jag prioriterade att betala löner i november och sedan var pengarna slut. Jag kunde inte betala in skatt och avgifter, så krisstödet kom väldigt lägligt, fortsätter Kålle.

Nu är personalens löner säkrade under uppsägningstiden och sedan räknar Kålle med att jobba med annat tills coronapandemin är över och han kan göra nya familjeföreställningar i Falkenberg, på Lisebergsteatern i Göteborg och Intiman i Stockholm.

Besvikelse på 2entertain

Som väntat är 2entertain den största bidragsmottagaren i Halland. Det falkenbergsbaserade bolaget får nästan 5,6 miljoner kronor, bland annat för buskisen på Vallarna.

Det blev alltså inte den julklapp på 10 miljoner som vd:n Janne Andersson hade hoppats på.

– Vi är besvikna. Kulturrådet är som små tomtenissar och det är inte tillräckligt bra. Men det är ju nästan dubbelt så många som har sökt och ändrade gränser, säger Janne.

Andra bidragsregler nu

Denna gång är grundregeln att inkomstbortfall på under 524 900 kronor ersätts med högst 75 procent och överskjutande belopp med bara 25 procent.

Förra gången, när 75 procent av förlusten upp till en miljon kronor och 50 procent över en miljon ersattes, fick 2entertain maxbeloppet 10 miljoner.

– Alla behöver pengar, så vi är inte besvikna för vad de andra har fått och vi har fortfarande muskler för att kunna fortsätta som planerat, säger Janne Andersson.

Han påpekar också att det nu handlar om inkomstbortfall under sommaren och då konkurrerar 2entertain med exempelvis Liseberg (drygt 4 miljoner), Astrid Lindgrens Värld (10 miljoner) och stora festivaler som Sweden Rock (10 miljoner).

23 miljoner till Halland

Sammanlagt gick 23 147 800 kronor till halländska arrangörer, om man inte räknar teaterclownerna i 123 Schtunk, som grundades i Varberg men numera har Göteborg som bas och fick drygt 180 000 kronor.

Och om man bara räknar den del av Nöjet AB som arrangerar konserter i Halland, exempelvis i Societetsparken och Tylösand. Bolaget får mer än en halv miljon för det, plus 3,2 miljoner för evenemang i Västra Götaland som har ställts in eller flyttats fram.

Två krogar i Varberg som arrangerar konserter fick sammanlagt 900 000 kronor, Societén och Majas vid havet (se faktaruta).

Glädje i Falkenbergsrevyn

Vidare fick dansbandet Mats Bladhs strax under en halv miljon och Allsång På Vallarna nästan exakt 400 000 kronor. Procentuellt sett var det mer än de flesta, eftersom de inte hade sökt lika mycket pengar.

Samma gäller Mame AB, som drivs av trubaduren Michael Abrahamsson i Falkenberg.

Hos Falkenbergsrevyn blev vd:n och producenten Magnus Wernersson glad när han öppnade mejlkorgen och såg att aktiebolaget ska få nästan 800 000 kronor (37 procent av det sökta beloppet på 2,1 miljoner) för de planerade sommarföreställningarna där ”Hårfint” skulle ha bearbetats till en delvis ny revy.

– Ja, det kom som vilket mejl som helst och blev en stor lättnad. Det var en välbehövlig och skön julklapp, som betyder jättemycket för att vi ska kunna övervintra och jobba med våra planer. Vi måste hålla organisationen igång och vara beredda när pandemin släpper, säger Magnus Wernersson.

Pengar till återköp av biljetter

Falkenbergsrevyn har levt på sin egen buffert och använde det första krisstödet (på 1,7 miljoner) för vårens inställda föreställningar till återköp av biljetter.

– Vi har kunnat sova gott och inte behövt använda kunder som bank. Ungefär hälften av de 6 000 personerna valde att ta presentkort, men alla som ville fick pengarna tillbaka.

Det sammanlagda sökbeloppet var 1,8 miljarder kronor. Nästa vecka ska Kulturrådet fördela besked ytterligare 440 miljoner kronor till sökande med ”särskilda behov inom kulturlivet”.

Bidrag från Kulturrådet med halländska mottagare:

2entertain 5 587 800 kronor

Livejoy AB (Halmstad) 1 613 900 kronor

Bengtsson Entertainment (Cirkus Olympia) 964 400 kronor

Stage Fantasy (Kålle Gunnarsson) 918 900 kronor

Falkenbergsrevyn 787 600 kronor

Nöjet Väst AB 527 500 kronor

Matz Bladhs 487 800 kronor

Svartekällan AB (Majas vid havet) 482 900 kronor

Föreningen Livsgnistan (Halmstad) 479 400 kronor

Mame AB (musikern Michael Abrahamsson) 478 000 kronor

Societén i Varberg 419 900 kronor

Allsång På Vallarna 399 700 kronor

• Totalt drygt 23 miljoner kronor

+ 123 Schtunk (numera i Göteborg) 182 700 kronor