Varbergsreporter om det rätta barnet

Kan ett barn vara rätt eller fel? I en SVT-dokumentär som visas på torsdag kväll berättar HN-journalisten Kristina Ahlinder om livet med en funktionshindrad dotter.

ANNONS
|

Idén till den timslånga filmen "Det rätta barnet" fick Kristina Ahlinder och producenten Mia Wright efter att ha träffats i en grupp för barn med Downs syndrom i Göteborg, två år efter att de i samma sommarvecka 2004 hade fött Stella respektive Ossian.

- Det är en väldigt personlig och självutlämnande dokumentär som visar hur vi reagerar i en krissituation. Jag hoppas att tittarna kan lära sig något av hur vi har känt under den här tiden, även om vi inte kommer fram till några gemensamma tvärsäkra lösningar, berättar Kristina.

"Det rätta barnet" tar bland annat upp den medicintekniska utvecklingen där blodprov i framtiden kan ge snabbare och säkrare besked om ett foster har någon medfödd förändring.

ANNONS

- Om det införs generellt hamnar allt ansvar på den enskilda kvinnan och då blir det nog svårt att välja att föda det barnet. Jag vill inte kritisera ett sådant beslut, men tycker att något går förlorat om alla avvikande barn skulle försvinna. Det är en utveckling åt fel håll, fortsätter Kristina, som är lycklig över att ha en familjemedlem med en extra kromosom.

- Visst innebär det en ökad press när man ska få ihop livet, men det visar samtidigt att man kanske inte var så fördomsfri som man trodde. Världen blir bättre om de utvecklingsstörda barnen finns, inte minst för att vi runt omkring skärper oss.

Kristina Ahlinder bor i Göteborg men är allmänreporter på Hallands Nyheter i Varberg, där ett par filmsekvenser har spelats in. I samma stad arbetar kompisen och dokumentärfilmaren Andja Arnebäck som chef för Kulturskolan.

- Andja har varit en av våra fotografer och även viktig i manusarbetet. Det är ju svårt att göra en film om sig själv. Hon har hjälpt oss att fånga upp situationer som passar i filmen.

"Det rätta barnet" diskuterar också det faktum att föräldrarna till ett funktionshindrat barn måste föra en ständig kamp för att få rätt resurser, men att de ändå blir en marginaliserad grupp.

ANNONS

Dokumentären är Kristinas debutfilm, medan Mia Wright tidigare har jobbat i London som producent och regissör för Discovery Channel, National Geographic Channel och TV3.

- Mia brukar säga att vi går mot en utveckling där individen måste anpassa sig till samhället istället för tvärtom, och det kan inte vara bra.

Under filminspelningen väntade du barn igen. Hur resonerade du när det gällde exempelvis fostervattensprov?

- Det vill jag inte avslöja, för det blir en av frågeställningarna i filmen. Men det var en tacksam situation att ha med.

Producent: Mia Wright, Visiontree. Samproducerad med Sveriges television och Film i Väst, med 515 000 kronor i stöd från Svenska filminstitutet, filmkonsulent Cecilia Lidin.

Regi & manus: Mia Wright och Kristina Ahlinder. Foto: Andja Arnebäck (även manus) och Carl Rasmussen. Klipp: Britta Norell.

Visas i SVT 2 fyra gånger 15–18 mars.

ANNONS