Varberg ska visas upp i tv

Nu sänds program om badlivet, Bockstensmannen och fäktning.

ANNONS
LocationVarberg||

På UR Play finns åtta korta föreläsningar från Hallands länsmuseer om historiska personer, föremål, företeelser eller händelser.

I ett av dem avslöjar Joakim Løvgren varför Hollywoods filmer med fäktning är overkliga och historiskt felaktiga.

– Det ser ju häftigt ut med stora rörelser men när jag gör hopp för jag inte nödvändigtvis mer kraft i mina hugg och när jag gör en spinn move (snurrar) blottar jag min rygg, säger Joakim och visar vad som skulle hända om en skådespelare i en actionfilm skulle möta en snabb och effektiv medeltida fäktare.

Striden är över på några sekunder…

– Hollywood-teknikerna och de medeltida är väldigt olika. Som ni ser läser min motståndare på långt avstånd vad jag kommer göra. The end, berättar danskfödde Joakim Løvgren, som är museipedagog på Hallands kulturhistoriska museum.

ANNONS

Ovanlig kittel hittad i Skrea

Ett närmast unikt fynd från Falkenberg uppmärksammas också, nämligen delar av en kittel i brons och järn, tillverkad omkring år 150 före Kristus i det som nu är Österrike.

Den användes som urna vid en begravning och hittades först 2008 i Skrea backe när sjuårige Albin Olsson prövade en metalldetektor under den årliga arkeologidagen och fick ett så kraftigt utslag att ”overload” kom upp på displayen.

Förste antikvarie Per Wranning på Kulturmiljö Halland berättade om fyndet när tv-inspelningen gjordes i Riddarsalen i januari.

– Det var väldigt nervöst, men jag hade skrivit ett manus och övat in, så jag är ganska nöjd över hur det blev. De som spelade in var proffsiga och filmade på avstånd, så vi slapp ha en mikrofon under näsan och blev invaggade i ett lugn, förklarar Per Wranning.

Gratis reklam för Halland

De åtta halländska avsnitten ingår i projektet ”Länsmuseerna berättar” av UR Samtiden, som initierades när alla museum var stängda på grund av coronapandemin.

– Tydligen har avsnitten från de andra länen fått jättebra genomslag på UR, berättar Per Wranning.

På fredag sänder Kunskapskanalen de åtta korta föreläsningarna från Varbergs fästning (se faktaruta). Självklart är Bockstensmannen med, men förste antikvarie Christina Andersson-Wiking berättar även om Varbergs profil som Sveriges badbalja.

ANNONS

Inga Medeltidsdagar i år heller

Programmen ligger kvar på UR Play i över två år och kan ge Varberg lite gratis reklam.

– Ja, det är positivt för både Halland och länsmuseerna. Vi är glada över att ha blivit utvalda, säger kommunikatören Jakob Brandqvist.

Hans kollega på museet, Åsa Axberg, lyfter fram bredden som avsnitten visar och att hela UR Samtiden blir en ”fantastisk katalog” över svensk konst och kulturhistoria.

För Hallands kulturhistoriska museum blir det också en chans att nå ut till fler under pandemin, som sätter stopp för både sommarens Medeltidsdagar och årets julmarknad. Arbetet med de stora evenemangen behöver påbörjas i god tid och med de nuvarande restriktionerna är osäkerheten för stor.

UR SAMTIDEN – LÄNSMUSEERNA BERÄTTAR

• Kunskapskanalen fredagen den 23 april:

1) Vi byggde Varbergs fästning: museipedagogen Inger Alebo om hur kvinnorna och männen som byggde Varbergs fästning 1588–1618 hade det (även 25 april).

2) Hur man fäktades på medeltiden: museipedagog Joakim Løvgren visar och jämför medeltida fäktning med nutida underhållningsfilmer (även 25 april).

3) Mellan himmel och helvete – halländska kyrkotakmålningar: Antikvarien Charlotte Skeppstedt om ”himlingarna” som är unika för Västsverige (även 24 april).

4) Den förromerska kitteln på Skrea backe: Förste antikvarie Per Wranning om kitteln i brons och järn på Hallands kulturhistoriska museum som tillverkades norr om i Alperna för över 2000 år sedan.

5) Folkligt badande och kurortsliv i Halland: Förste antikvarie Christina Andersson-Wiking om badlivet, från hälsokällor och nakenbad till kurort och dagens spa.

6) Ingrid Wallberg – arkitektpionjären som hamnade utanför historieskrivningen: Hallands konstmuseums intendent Anneli Tuveros om halländskan som ritade och byggde ett hundratal flerfamiljshus, radhuslängor och villor (även 25 april).

7) Olle Baertling – visionär och strateg: Anneli Tuveros om den modernistiske konstnären som även var affärsman.

8) Bockstensmannen – ett fynd med många berättelser: Christina Andersson-Wiking om vad vi har lärt oss av kvarlevorna av medeltidsmannen som hittades i Åkulla 1936.

# Programmen finns redan nu på www.urplay.se

ANNONS