Johanna Larsson minns Varberg i ”Mästarnas mästare”

Tennisstjärnan om föräldrarna, flytten och flickvännen.

ANNONS
LocationVarberg||

På söndag i "Mästarnas mästare" i Sveriges Television, uppmärksammas den tidigare tennisstjärnan Johanna Larsson.

– Varberg blev ett viktigt stopp för mig. Jag tog med mig mycket positivt därifrån och har ju min mamma och bror kvar där, berättar 32-åringen på telefon för Hallands Nyheter.

I avsnitt tre av SVT:s flaggskepp "Mästarnas mästare" visas glimtar från Johanna Larssons tenniskarriär. Tittarna får bland annat se henne vinna sin första WTA-turnering i singel i Swedish Open i Båstad 2015 och året efter besegra de världsberömda systrarna Williams i dubbel i åttondelen av Franska Öppna.

– Ja, det var fint att få se min resa, med många häftiga upplevelser, tycker Johanna.

ANNONS

Blev tonåring i Varberg

Det ingår även en återblick på de viktiga åren i Varberg, 1999–2003.

– Mina föräldrar tog beslutet att vi skulle flytta från Boden till Varberg när jag var elva år, för att förutsättningarna i Norrland inte var lika bra, med sparring och så, säger Johanna och fortsätter:

– I Varberg kunde jag och min bror fortsätta spela och fick nya kompisar. Tränaren Erik Ullsten har jag kontakt med än i dag och han var en viktig kugge under hela min karriär.

Föräldrarna bodde med var sitt barn

Lite mörkare blir det när Johanna får kommentera sina föräldrars skilsmässa. Brorsan Jonas stannar med mamma i Varberg, och där bor båda än i dag, medan Johanna flyttade till Båstad med pappa och började i nian där.

– Jag åkte ofta till Varberg på helgerna, men var i Båstad på vardagarna och det är ju inte den vanliga skilsmässosituationen. Det kunde nog upplevas som lite märkligt att man delade på syskon på det sättet.

Nu efteråt kan Johanna även se fördelarna.

– Det var rätt för min tennis att vara i Båstad och jag tyckte inte att själva skilsmässan var så jobbig. Även om mina föräldrar försökte att inte visa när de var osams, så känner man det som barn på stämningen. Det var tuffare än att de skilde sig.

ANNONS

Efter gymnasiet bosatte sig Johanna i Helsingborg och just att hon flyttade runt så mycket under uppväxten gjorde att hon fick nya klasskamrater med några års mellanrum. Men det kompenserades av att Johanna fick nära vänner inom tennisen.

– Jag har aldrig känt mig utanför.

Lärde känna de andra mästarna

Johanna Larsson avslutade sin tenniskarriär i slutet av februari 2020 och när "Mästarnas mästare" spelades in hade det bara gått ett halvår.

– Jag blev överraskad över att jag presterade så bra i de tuffa grenarna som siffersläden (tvåa) och Sisofys (seger). Jag är ju inte den största personen. Vissa tävlingar kan vara orättvisa om man ser till förutsättningar, men det jämnar ut sig över tid, så det gäller att ha tur så att inte två tävlingar i rad passar en dåligt. Det är faktiskt ganska hård prestationsångest.

LÄS MER: Avslutade karriären före coronapandemin

Precis som många andra, tyckte Johanna att en av de bästa upplevelserna i ”Mästarna mästare” var att lära känna de andra deltagarna.

– Jag har ju vuxit upp med några av dem och följt exempelvis Johan Olssons karriär. Det var otroligt roligt att lära känna honom, lite bakom skidåkaren. Bengt Gustafson hade sin storhetstid innan jag föddes, men det var jätteintressant att få ta del av hans resa. Vilken fantastisk idrottsman!

ANNONS

Alla deltagare är vinnarskallar

Tävlingarna var lite annorlunda än tennis, där man kan känna på motståndaren de första gamen.

– Ja, här smäller pickadollen och så ska man iväg. Det var en jättekonstig känsla. Men det var roligt med lite crazy tävlingar där man inte vet vad man ska förvänta sig. Sedan var det absurt att stå på startlinjen med andra idrottare som har varit framgångsrika i sina sporter. Jag fick nypa mig lite i armen.

En likhet mellan deltagarna, oavsett idrott och ålder, är att alla är vinnarskallar.

– Jag minns inför första tävlingen, benböj. Plötsligt försvann bara Frida (Östberg, tidigare fotbollsstjärna). Hon var helt i sin egen värld och laddade, så vi började kalla den för ”Frida-bubblan”. Och Johan (Olsson, längdskidåkaren) blev ju förbannad på riktigt när han misslyckades. Så man får se äkta känslor i programmet.

Vågade inte hålla flickvännens hand

I avsnitt tre berättar Johanna Larsson också om reaktionerna på när hon och sambon Amanda Sträng höll varandra i handen under turneringen i Båstad. Och hon förklarar en vanlig missuppfattning.

– Jag tycker att det här med att komma ut som homosexuell ofta förstoras upp, för det är ju något man får göra i nästan varje nytt möte med en person som inte vet om det. Det blir något jag gör dagligen.

ANNONS

Johanna möts nästan bara av positiva reaktioner i Sverige, men har även tävlat i länder med en negativ och intolerant syn på allt som avviker från den heterosexuella normen.

– Det är sjukt egentligen hur långt kvar de har i vissa länder, där det inte är accepterat och de även har en annan kvinnosyn. När jag har spelat i exempelvis Singapore, Doha (i Quatar) och Dubai (i Förenade Arabemiraten) har vi inte utmanat ödet genom att hålla varandra i handen. Utåt sett får Amanda bara vara en kompis där. Men jag är ju där för att spela tennis och har inga politiska syften med besöken, så jag tar inte den fajten.

Nu under "Mästarnas mästare" har Johanna fått många hejarop

– Ja, många har skrivit att de håller alla tummar och tår, och det är jätteroligt.

JOHANNA LARSSON

Född: 1988 i Boden.

Bor: Utanför Höganäs i Skåne.

Familj: Sambon Amanda Sträng. Pappa Ola bor i Falkenberg och mamma Ann i Varberg, precis som två år äldre brorsan Jonas.

Tenniskarriär: två singeltitlar och 14 dubbeltitlar på proffstouren, åren 2006–2020. Som högst rankad på plats 45 i världen i singel och plats 20 i dubbel.

Aktuell: I "Mästarnas mästare", som sänds i SVT på söndagar.

ANNONS