Stellan Skarsgård spelar den sovjetiska höjdaren Boris Sjtjerbina i HBO-serien "Chernobyl", och gick under inspelningen klädd i en kostym sydd av gamla sovjetiska tyger. "Hemskt obekvämt", säger han. Pressbild.
Stellan Skarsgård spelar den sovjetiska höjdaren Boris Sjtjerbina i HBO-serien "Chernobyl", och gick under inspelningen klädd i en kostym sydd av gamla sovjetiska tyger. "Hemskt obekvämt", säger han. Pressbild.

Skarsgård: "Vad vill ni dö av först?"

När Sverige röstade om kärnkraft 1980 sade Stellan Skarsgård nej. Nu spelar han en sovjetisk höjdare i HBO:s "Chernobyl", och har börjat tänka om i frågan.

ANNONS
|

När reaktor fyra totalförstördes i kärnkraftverket Tjernobyl 1986 var det till en början nästan ingen som tog situationen på allvar. Invånarna i staden samlades utomhus och bevittnade det naturfenomensliknande skådespelet på himlen medan ansvariga försäkrade om att situationen var under kontroll.

Medan det sovjetiska toppskiktet mörkade katastrofen upptäckte anställda på det svenska kärnkraftverket Forsmark en förhöjd radioaktivitet. När nyheten om Tjernobyl nådde allmänheten befann sig en då 34-årig Stellan Skarsgård i Stockholm.

- Man hoppades att det inte skulle vara så farligt, minns han.

ANNONS

I "Chernobyl" spelar han Boris Sjtjerbina från det sovjetiska energiministeriet, som tillsammans med vetenskapsmannen Valerij Legasov (Jared Harris) får i uppdrag att städa upp efter olyckan – och måste tackla problem som riskerar att göra stora delar av Europa obeboeligt.

Har ändrat sig

Stellan Skarsgård liknar inte alls sin rollfigur, som i verkligheten var kort, tjock och hade mörkt hår.

- När jag gör verkliga personer underordnar jag mig fiktionen. Vad måste jag tillföra i den här filmen för att det ska bli bra? säger han.

1980, året efter Harrisburgolyckan och Tage Danielssons monolog "Om sannolikhet", röstade Stellan Skarsgård nej till kärnkraft i den svenska folkomröstningen. I dag tänker han annorlunda.

- Om vi inte snabbt får ner vår förbrukning av fossila bränslen så kommer det här ekosystemet att tippa, vilket betyder att vi måste ha kärnkraft. Annars spelar ingenting någon roll. Frågan i dag är "vad vill ni dö av först?", menar han.

ANNONS

Jämför med klimathotet

Serien skildrar dramatiska scener med brandmän som utan skyddsutrustning tar sig an elden och drabbas av skräckfilmsliknande strålskador. Stellan Skarsgård är tveksam till om serien kommer att väcka liv i kärnkraftsdebatten på nytt, däremot ser han en annan mening med serien.

- Människan har en förmåga att vägra se sanningen av olika skäl. Det sovjetiska systemet skulle vara det perfekta systemet, precis som en religion eller någon annan ideologi. Allting som kunde visa på brister undantrycktes, säger han och syftar till mörkläggningen.

På samma sätt menar han att västvärlden fungerar i dag, där pengar är överordnade klimathotet.

- Det jag hoppas på är att det inte bara är en vitamininjektion i känsla utan också i hjärnan. Vad är det som händer när vi relativiserar fakta? Vi säger att det här är "din fakta", inte min. Vi måste lyssna på de vetenskapsmän som har ägnat hela sitt liv åt att hitta en sanning, även om den sanningen inte är 100 procent utan det närmsta vi kan komma, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: "Chernobyl"

HBO-serien "Chernobyl" grundar sig på den kärnkraftsolycka som ägde rum i staden Tjernobyl norr om Kiev i dåtidens Sovjetunionen 1986.

Reaktor fyra i kärnkraftverket förstördes genom en explosion och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

"Chernobyl" är regisserad av svenska Johan Renck, och för manus står Craig Mazin.

Stellan Skarsgård spelar Boris Sjtjerbina som arbetar för energiministeriet i dåtida Sovjetunionen. Även Jared Harris och Emily Watson har bärande roller i serien. Svenske David Dencik spelar Michail Gorbatjov.

ANNONS