Wernersson blickar både framåt och bakåt

Sedan 1987 är Magnus Wernersson van vid att ha revypremiär på trettondagsafton. Men i år blir det "terapi" istället.

ANNONS
|

Året är 1986. Magnus Wernersson är 21 år gammal och nykär. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är på allas läppar.

– Jag hade precis träffat min blivande fru och vi höll på att planera jul och nyår. För mig var planerna redan ganska låsta för jag skulle ju spela revy. Både hon och svärföräldrarna undrade hur det kunde vara så viktigt för mig, säger Magnus Wernersson.

Några månader senare står han tillsammans med nytillskottet Bertil Schough på scenen i Krogsered och gör ett revynummer om mordet på Olof Palme.

– När jag tänker tillbaka på det ger det en del perspektiv, att man hållit på ganska länge.

ANNONS

Revypremiär på trettondagsafton

Ända sedan det fjärde revyåret i Krogsered 1987 har Falkenbergsrevyn haft premiär på trettondagsafton (förutom 2005, när "Svängdörrar" började spelas redan den 11 december 2004). I år skulle den 35:e revyn i följd inledas med föreställning nummer 1713.

– Revyn skulle ha hetat ”Upp och ner” och vi skulle med all sannolikhet ha haft med något om Palmes mördare och antiklimaxet kring presentationen av honom. Det hade vi 1987 och hade haft även 2021.

Magnus kan även avslöja handlingen i annan struken sketch eftersom den av uppenbara skäl inte blir av.

– Den handlade om ett par korttidspermitterade Lisebergskaniner som skulle få prova på vaccinet. Den hade nog funkat väldigt bra men kommer att kännas daterad 2022.

Nu kan han knappt bärga sig tills han själv får vaccinsprutan i armen.

– Jag kommer att ställa mig först i kön om jag får möjlighet.

Gällkrogens Revygäng började 1982

De första tio åren ungefär uppträdde kompisarna under namnet Gällkrogens Revygäng. Sedan tog begreppet Krogsredsrevyn över.

Inför premiären 1998 byttes namnet eftersom revyn flyttades till Falkenberg samtidigt som ett aktiebolag bildades, med Wernersson som en av tre delägare (nu har han, Bertil Schough och Håkan Runevad sällskap av Andreas Sköld).

1982 spelades den första revyn, ”En svängom uti Gällkrogen”. Det blev en föreställning för 135 personer, som en del av Centerns Ungdomsförbund. 1983 gjordes två föreställningar och 1985 fyra stycken. 1984 och 1986 blev det inga revyer.

ANNONS

Falkenbergsrevyn var på väg mot ett rekordår

2019 slog Falkenbergsrevyn publikrekord med 28 800 sålda biljetter. Ett rekord som skulle ha slagits 2020 om inte pandemin tvingat dem att ställa in fjolårets sista 15 föreställningar.

– Den 1 mars firade vi att vi sålt 30 000 biljetter. Mindre än två veckor efter det var säsongen slut och vi fick boka av 6 000 biljetter. Det kändes snopet.

För första gången på många år kommer Magnus Wernersson inte att ha revypremiär på trettondagsafton. Det var med en tår i ögat som beslutet att ställa in fattades.

– Klart att det kändes väldigt vemodigt. Det var mycket tuffare att fatta det beslutet än det var att avbryta säsongen i våras. Då hade vi ju ändå gjort en revy, även om vi fick ställa in de sista föreställningarna.

Under året har Magnus Wernersson korttidspermitterat sig själv och tillbringat mer tid på golfbanan och ute i naturen.

– Jag har funderat och planerat mycket och försökt blicka framåt.

Han har även börjat motionera regelbundet.

– Jag satte ett mål att springa 100 gånger under 2020. Det klarade jag med ett par dagars marginal.

Magnus Wernersson växlar upp

Toppformen kan komma väl till pass nu när Magnus Wernersson tillsammans med revykollegorna tar sig an det nya året.

I år är det nämligen dubbelt upp för Falkenbergsrevyn med föreställningar på Hwitans utomhusscen samtidigt som planeringen av nästa års revy tar form.

ANNONS

– Efter premiären som skulle ha varit den 5 januari är det fullt fokus fram mot sommaren. Då kommer det att vara lättare att släppa sorgearbetet med den ofullbordade nyårsrevyn.

Enligt Sveriges kommuner och regioner ska majoriteten av Sveriges befolkning vara vaccinerade den 30 juni. Ett väldigt passande datum, tycker Magnus Wernersson.

– Vi har vår premiär den 1 juli. Jag gör ju en repetitionsplan under våren så jag funderar på att lägga in den 30 juni i planen. Men det säger jag mest med glimten i ögat.

Hur tänker du tillbringa trettondagsafton?

– Mina döttrar som varit med i alla år och min fru har utlovat någon form av terapiaktivitet men jag vet inte vad det ska bli. Kanske kolla på gamla revyer. Det ser jag fram emot, säger Magnus Wernersson.

LÄS MER:Hire Sound rasar över uteblivet krisstöd

LÄS MER:23 miljoner kronor till halländska arrangörer

ANNONS