Jens Liljestrand tror att Akademien vill ha en nystart. Arkivbild.
Jens Liljestrand tror att Akademien vill ha en nystart. Arkivbild.

"Orutin av Akademien räknas nu som merit"

Ett väntat val med öppet sinne. Men också en chef som kan vänta sig stora utmaningar. Det är några av reaktionerna på utnämningen av Mats Malm som Svenska Akademiens nye ständige sekreterare. Samtidigt ifrågasätts den patriarkala ekvationen.

ANNONS

Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts, ser valet av den 54-årige litteraturforskaren Mats Malm som väntat, och konstaterar att den nye sekreteraren är en person som "får mycket gjort" och förmodligen är "en väldigt administrativt stark person".

- Så det är väl precis vad Akademien behöver. Dessutom har han inte varit inblandad i de kriser som har varit de senaste åren, så han går in med ett öppet sinne både för sig själv och för andra, säger Bravinger.

ANNONS

Han tycker att valet visar hur viktigt det är för institutionen att få in nya ansikten som visar upp verksamheten.

- Jag tycker att det är intressant att notera att orutin av Akademiens arbete nu räknas som en merit.

Förlåtelseprocess

Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och kollega till Mats Malm, beskriver honom som en person med stor arbetskapacitet och en väldig integritet. Hon tror även att valet av honom innebär ytterligare ett steg i en "glömske- och förlåtelseprocess" efter allt som har hänt med Akademien.

- Mats är ingen publik person men han är en väldigt hedervärd person. Jag tror att Akademien är i behov av någon som får oss att glömma allt som har pågått och alla kvinnor som har försvunnit, all ohederlighet och alla svinerier, säger hon.

Larsson tror även att det kommer att dröja innan Akademien får en ny kvinnlig ständig sekreterare.

ANNONS

- Jag tycker att det har varit en tragedi att Sara Danius har tvingats bort. En man har begått illdåd, resultatet har blivit att fem kvinnor har lämnat Akademien, det är en väldigt patriarkal ekvation. Och jag tror att vi behöver glömma det för att få respekt för Akademien igen.

Deppigt

Kulturjournalisten Ulrika Knutson tycker att valet av Malm är helt väntat och dessutom utomordentligt.

- Akademien har säkert siktat in sig på honom från början. Jag kan inte se något som talar emot Mats Malm som ständig sekreterare. Jag känner honom inte personligen, men vet att han är en duglig person och att Akademien med honom får en utåtriktad och folkbildningsinriktad kraft som kan driva det nödvändiga förnyelsearbetet, säger hon.

Ulrika Milles, kritiker i SVT och Dagens Nyheter, konstaterar att Akademien bara hade ett val när det stod mellan Malm och ledamoten Tomas Riad som tidigare anklagats för jäv i samband med det språkprojekt för nyanlända som delfinansierades av institutionen.

ANNONS

- Det är ett ganska givet val. Att det inte blev Tomas Riad var lämpligt eftersom de här jävsanklagelserna framträdde som så övertygande. Men nu är vi tillbaka i den gamla traditionen av manliga sekreterare, vilket är lite deppigt. Och lite deppigt att det faktiskt var tvunget att bli så. De var tvungna att välja så här, det fanns inget annat sätt att göra det på.

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand tror att Akademien vill ha en nystart genom att välja en sekreterare helt utan koppling till det senaste årets skandaler. Liljestrand lyfter fram Malms inträdestal, då han pratade om synen på män och kvinnor och hur kvinnor har marginaliserats i historien.

Läkeprocesser

- Jag upplevde det som en signal om att han ville göra entré i Svenska Akademien med pondus och med ett budskap som gick att tolka som att det handlar om att välja en ny riktning, säger Liljestrand.

ANNONS

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg har främst tagit intryck från Malm i hans roll som litteraturforskare med tanke på hans relativt korta tid – fyra månader – i Akademien.

- Där har jag jättestor respekt för honom. Men att vara ständig sekreterare innebär ju även att man ska representera och ha ett organisatoriskt handlag, vara chef för en ganska stor arbetsplats. Där önskar honom all lycka, säger han.

Malms största utmaning tror Linderborg blir just chefskapet.

- Man pratar hela tiden om de 18 ledamöterna, men han ska dessutom ytterst vara ansvarig för en stor arbetsplats i övrigt som nog också farit ganska illa av det som har varit. Det är alltså två läkeprocesser, och det är nog det som är det svåra. Han kan inte som chef och ständig sekreterare bara säga "nu går vi vidare allihopa", vissa saker måste få ta tid. Att balansera den psykologin och ha det tålamodet med en svår kollektiv process blir nog den stora utmaningen, säger hon.

ANNONS
TT

ANNONS