Ny konst på tre förskolor kostar 800 000 kronor

Nygjord konst till tre förskolor kostar Varbergs kommun ungefär 800 000 kronor. Nu är de två konstnärerna utvalda.

ANNONS
LocationVarberg, Bua, Breared, Tvååker||

Uppdraget att måla insidan av bullerplanket runt Bua förskolas utegård (200 000 kronor) och väggytan i två trappuppgångar på Klapperstenens förskola i Breared (100 000 kronor) gick till konstnären Henrietta Kozica.

Kommunens jury tycker att målningarna ger barnen "tillgång till en färgrik värld av djur, växter och magi. De stora formerna skapar lugn och myllret av små detaljer väcker nyfikenhet. Utgångspunkten är skogen, växterna och djuren, med detaljer från musikens, litteraturens och sagornas värld".

Lekfull konst i Bua

Henrietta Kozica skriver själv att hon i trappuppgångarna har "gestaltat träd och blommor som bostäder. Det finns också en känsla av rörelse i de svävande organismerna som följer trappan".

ANNONS

– Det är oerhört lekfulla och härliga skissförslag. Bua förskola har arbetat med temat larv till fjäril och det är gestaltningen byggd på, berättar Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

En halv miljon i Tvååker

I Tvååker ska Stenens förskola enligt planen invigas i augusti, som ersättning för Snickerns och Centralskolans förskolor, och ha plats för 160 barn.

Konstnären Jennifer Forsberg har valt ut för att skapa en permanent konstnärlig gestaltning för förskolans utegård vid en skogsdunge, på temat ”Ljuset i skogen”.

En halv miljon kronor har avsatts för uppdraget och i Forsbergs förslag bjuds barnen, enligt juryn, "in i den konstnärliga processen, till en fest i skogen, där växter och människor deltar på samma villkor. Det finns referenser till platsens historia, samtidigt som konstverket med sina poetiska inslag öppnar upp för nya berättelser".

Verket har titeln "Festen i skogen" och utgörs av tre skulpturer, som har inspirerats av en utomhusworkshop där barn gjorde lerfigurer. En av skulpturerna är ett regnmoln av glasfiber med långa stålben och en föreställer en eld som är varm året runt.

"Ström leds under mark fram till elden. Exakt vilken värmekälla eller hur den ska konstrueras måste experimenteras fram av firman jag anlitar efter beställning", skriver Jennifer Forsberg.

ANNONS

Fynd från stenåldern

På en sten vid grinden in till skogsdungen ska det stå en kottefigur i brons, medan träden ska prydas av färgglada halsband av lerpärlor, som barnen får tillverka.

– Skulpturerna utgår från den arkeologiska undersökningen som gjordes på platsen, så det finns många tankar bakom, fortsätter Lena Språng och syftar på fynd som har gjorts i form av lerskärvor från stenåldern.

I alla tider har ju människan exempelvis smyckat sig med pärlor och haft en eldstad som samlingspunkt.

Tanken är att de konstnärliga gestaltningarna ska kunna slutbesiktigas i oktober i år.

ANNONS