Från Blixtorp till finsalongerna

Sommarfalkenbergaren Emma Åvall, med familjetorp i Blixtorp, är en av 127 konstnärer som ställer ut på Liljevalchs vårsalong.

ANNONS
|

"Vill ha!", lyder texten under instagrambilden som föreställer Emma Åvalls tre oljemålningar som hänger på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Scrollar man igenom verken från vårsalongen, som är upplagda på instagram, är Emma Åvalls pastelliga verk av kvinnokroppar med pixlade ansikten väl representerade.

– Jag har faktiskt kollat lite på vad folk lägger upp. Det kan vara intressant att se vad folk fastnar för. Det är inte alls säkert att betraktarna tycker om samma saker som jag gjorde, när jag gick runt och tittade, säger konstnären Emma Åvall.

Hon är uppvuxen i Göteborg men hennes mamma, Birgitta Bengtsson, kommer från Falkenberg och Emma Åvall har spenderat somrar, jular och lov på familjens torp i Blixtorp och hos släktingar inne i Falkenberg.

ANNONS

– Jag tycker väldigt mycket om Falkenberg. Det är en kontrast att komma från Göteborg till en mindre stad, till min mormor som bor nära Skrea, till exempel.

Emma Åvall, som säger sig inte ha så stor erfarenhet av möten med publik, har fått massor av mejl från besökare som har sett hennes verk.

– Många har skrivit att de uppskattar mina målningar, och frågar om jag har mer, utöver det som hänger på utställningen.

Anledningarna till de pixlade ansiktena är tre. Dels är det en referens till hur medier censurerar människor till anonymitet. Dels är det en blinkning till den digitala världen.

– Jag har försökt kombinera en klassisk porträttskomposition med den virtuella världen.

Men främst handlar det om hur ansiktet alltid är i fokus.

– Ansiktet anses vara det viktigaste i ett porträtt. Det tycker inte jag att det är. Ansiktet kan lätt ta fokus från andra aspekter av en bild som är lika viktiga, eller lika uttrycksfulla.

Tre av fem verk från serien "Me & jane doe" hänger på vårsalongen. Nu är alla fem sålda, för 18 000 kronor styck.

Emma Åvalls konstintresse startade genom fotografi i tonåren. På gymnasiet gick hon en bild- och formlinje och några år senare studerade hon ett förberedande konstprogram, på Dômen Konstskola i Göteborg.

ANNONS

– Där tröttnade jag på fotografi och började måla i stället. Jag använder fortfarande fotografi. Jag utgår alltid från foton när jag målar.

Nu studerar hon på Bergen Academy of Art and Design. Redan 2014 fick Emma Åvall ställa ut på Liljevalchs vårsalong.

– Jag tänkte att det var dags att prova igen. Det är väldigt givande att vara med just här, för att den är så stor och välbesökt. Som hyfsat oetablerad konstnär är det svårt att få den typen av uppmärksamhet på något annat sätt.

Liljevalchs vårsalong är en prestigefull utställning där verken väljs ut av en jury. Bland 2505 sökande konstnärer valdes 295 verk av 127 konstnärer ut till årets salong.

Liljevalchs Vårsalong

Den första salongen öppnade 1921 och Vårsalongen är därmed landets äldsta obrutna utställningsformat. Varje verk är till salu.

Vårsalongen har växt till ett stort publikt evenemang där varje utställare har chans att bli sedd av en publik på 40 000 - 50 000 personer.

En ny jury tillsätts varje år. Till juryn bjuder Liljevalchs in personer som på olika sätt har professionell erfarenhet av andras konstnärliga verksamhet. Deras bakgrund varierar. Ibland har juryn bestått av konstnärer, ibland av representanter för andra konstinstitutioner, ibland av gallerister och ibland av konstkritiker.

Vårsalongen 2017 är öppen 11 januari till 5 mars på en tillfällig plats, Malmskillnadsgatan 32 i Stockholm.

Glommenkonstnären Helga Holmén är också uttagen till Liljevalchs vårsalong.

ANNONS