Filmregissören Jim Jarmusch tillsammans med Sara Driver, Tilda Swinton, Selena Gomez, Chloe Sevigny och Bill Murray på filmfestivalen i Cannes.
Filmregissören Jim Jarmusch tillsammans med Sara Driver, Tilda Swinton, Selena Gomez, Chloe Sevigny och Bill Murray på filmfestivalen i Cannes.

Jim Jarmusch: Jag ville inte ha ett blodbad

Jim Jarmuschs "The dead don't die" är ingen vanlig zombiefilm. När regissören möter pressen på filmfestivalen i Cannes för att tala om sin zombiefilm ”The dead don't die” kommer konversationen snabbt in på miljökrisen.

ANNONS
|

Det är tonåringarna som definierar vår kultur och berättar vad som är nytt, poängterar Jarmusch inför pressuppbådet i Cannes.

- Jag sätter mitt hopp till den unga generationen. Det är de som slåss och ändå behandlas de illa. Man säger ”väx upp” till dem. Det finns optimism i min film, men vi har inte mycket tid.

Jorden har blivit sned

I ”The dead don't die” har miljöförstöringen gjort att jordens axel har blivit sned. Detta orsakar en mängd fenomen, bland annat väcks de döda till liv och blir zombier som gärna tar en bit av de levande och på det sättet också gör sina offer till levande döda. Det finns många politiska små detaljer i filmen, en rasist bär till exempel en röd Trump-keps där det står ”Make America white again” i stället för ”Make America great again”. Men Jarmusch vill inte se sin film som politisk.

ANNONS

- Politik intresserar mig inte. Den är en distraktion som tar bort uppmärksamheten från det som är viktigt. Allt ligger i våra egna händer. Om vi här inne skulle bestämma oss för att bojkotta vissa företag, så skulle vi kunna knäcka dem, säger han.

"Balansera mörker och humor"

"The dead don't die" är en mörk film, konstaterar han. Riktigt hur mörk var Jarmusch inte medveten om förrän den var färdig.

- Jag har försökt att balansera mörker och humor, och det har fått mig att fundera på hur vi mitt i den tid då vår planet är i verklig fara också måste uppskatta det mänskliga medvetandet. Vi måste uppskatta de små ögonblicken varje dag. Och vi måste uppskatta skämt och humor. Utan det skulle det vara svårt att vara vid liv.

”The dead don't die” är både allegori och humoristisk skräckfilm. Den har sin beskärda del av blod och smaskande på inälvor, även om Jarmusch säger att han har tonat ner det.

ANNONS

- Jag ville bli av med det värsta våldet så fort som möjligt, så det blodigaste är den första scenen med en zombieattack. När huvudena huggs av på zombier kommer det bara damm. Jag ville inte ha ett blodbad.

Inspirerad av Romero

Jarmusch säger att den mesta inspirationen har kommit från George A Romero och dennes klassiska zombiefilmer.

- Romeros filmer ändrade synen på monster. Tidigare kom de ofta utifrån – hans zombier kom inifrån, han gjorde dem både till offer och till monster.

Vid presskonferensen medverkar också skådespelarna Bill Murray, Tilda Swinton, Selena Gomez och Chloe Sevigny. Tillfrågade om vad som skrämmer dem nämner de titlar som ”Exorcisten”, ”Zombieland” och ”The walking dead”. När turen kommer till Bill Murray säger han:

- Jag tycker att Cannes är skrämmande.

ANNONS
Cannes, TT:s utsända

Fakta: Jim Jarmusch

Född: 1953 i Akron, USA.

Bakgrund: Studerade vid Tisch School of the Arts i New York och Cinematheque Francaise i Paris. Började sin professionella karriär som assistent på filmen "Lightning over water" av Nicholas Ray och Wim Wenders. Gjorde sin första film "Permanent vacation" på låg budget 1982. 1984 kom genombrottsfilmen "Stranger than paradise" som utgick från Screamin' Jay Hawkins låt "I put a spell on you".

Andra Jarmuschfilmer: "Down by law" (1986), "Coffee and cigarettes" (1986, 1989, 1993, 2003), "Mystery train" (1989), "Ghost dog – Samurajens väg" (1999), "Only lovers left alive" (2013).

Aktuell med: Filmen "The dead don't die" som invigde årets filmfestival i Cannes.

ANNONS