Horace Engdahl säger i en ny SVT-dokumentär att han tycker att Dagens Nyheters artikel om kulturprofilen var "rätt bisarr". Arkivbild.
Horace Engdahl säger i en ny SVT-dokumentär att han tycker att Dagens Nyheters artikel om kulturprofilen var "rätt bisarr". Arkivbild.

Engdahl: Män passar bättre i Akademien

I SVT-dokumentären "Det slutna sällskapet" kommenterar Horace Engdahl det faktum att så många kvinnliga ledamöter lämnat Svenska Akademien.

ANNONS
|

"Det slutna sällskapet" behandlar det senaste årets kris i Svenska Akademien. Få av huvudpersonerna medverkar dock i programmet – Horace Engdahl är den enda av akademiledamöterna som gör en längre intervju.

Bland annat pratar han om det faktum att sex av sju kvinnliga ledamöter antingen begärt utträde ur Akademien eller slutat delta i arbetet. Han säger då att han inte vet om det är så att män passar bättre att sitta i "den här typen av församlingar" och fortsätter:

- Eller att de (män) tolererar bättre den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt. Det handlar om maktstrider, säger Horace Engdahl i dokumentären.

ANNONS

"Kvarstå till min död"

När han själv får frågan om han funderat på att lämna sin stol för att Akademien ska kunna förnyas svarar han:

- Nej, det tycker jag skulle vara en egendomlig sak. Jag är invald på livstid, jag har satt mitt namn under stadgarna och jag ser det som min plikt att kvarstå till min död. Det kommer jag också att göra.

Krisen i Svenska Akademien startade med en artikel i Dagens Nyheter där 18 kvinnor vittnade om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien.

DN-artikel "bisarr"

I dokumentären pratar Horace Engdahl om artikeln:

- Jag tyckte att den där artikeln var rätt bisarr, om jag ska vara ärlig. Nu var ju många av de där vittnesmålen anonyma och det är lite besvärligt. Det är svårt att ta sådana vittnesmål på allvar. Om man inte vågar träda fram med eget namn, då är det väl så att man inte riktigt ska bli lyssnad på, tycker jag, säger han.

ANNONS

Kulturprofilen dömdes tidigare i höst till två års fängelse för en våldtäkt. Domen överklagades och i veckan dömdes han av Svea hovrätt till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter.

"Det slutna sällskapet" sänds i SVT1 på onsdag klockan 20. Redan under natten mot onsdagen publiceras programmet i SVT Play.

TT

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.

Den 28 april lämnar Sara Stridsberg Akademien.

I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Hovet slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

I augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagar domen till hovrätten,

I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen och antar en ny stadgekommentar.

Den 7 november begär Jayne Svenungsson utträde ur Akademien.

Den 14 november avslutas förhandlingarna i hovrätten om kulturprofilen.

Den 3 december döms mannen till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt.

ANNONS