På måndag inleds rättegången mot den så kallade kulturprofilen i Svea hovrätt. Arkivbild.
På måndag inleds rättegången mot den så kallade kulturprofilen i Svea hovrätt. Arkivbild.

Domen mot kulturprofilen prövas av hovrätten

Rättegången mot den så kallade kulturprofilen inleds på måndagen i Svea hovrätt. Den här gången kallas Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademien, in som vittne.

ANNONS
|

Den så kallade kulturprofilen stod åtalad för två fall av våldtäkt, och i början av oktober dömdes han för ett av dem i Stockholms tingsrätt.

Kort efteråt överklagade kulturprofilen domen. Det gjorde även åklagaren Christina Voigt, som vill se ett strängare straff.

- Jag tycker att bevisningen är tillräcklig för att döma honom för bägge våldtäkterna. Nu blir det en prövning till högre instans, precis som i många andra våldtäktsfall, sade åklagare Christina Voigt till Expressen.

ANNONS

Inför prövningen i hovrätten har två nya vittnen kallats in till kulturprofilens fördel. En av dem är poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, som har nära kopplingar till kulturprofilen. Enligt kulturprofilens försvarsadvokat Björn Hurtig ska Frostenson höras om kulturprofilens "personlighet och karaktär".

Både Voigt och målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz har motsatt sig vittnesmålet, och i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter menar Massi Fritz att "vittnesmålet helt saknar betydelse för hovrättens prövning.”

Ingen teknisk bevisning

Enligt åtalet ska våldtäkterna ha skett under hösten och vintern 2011. Det finns ingen teknisk bevisning i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.

Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som i sin tur gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.

Kulturprofilen har suttit häktad fram till rättegången. Det beror bland annat på att han är fransk medborgare, och att det finns en risk att han ska lämna landet.

"Viktigt för metoo-rörelsen"

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade in institutionen i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag där.

ANNONS

Målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz kallade tidigare i ett skriftligt uttalande den fällande domen i tingsrätten för "en seger för rättvisa". "Domen är viktig för många kvinnor och hela metoo-rörelsen och den tystnadskultur som existerar i våldtäkter och sexualbrott", skrev hon.

Förhandlingarna i hovrätten kommer att pågå mellan den 12 november och den 14 november.

Kulturprofilen nekar till att ha begått brotten.

TT

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen som har nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol men kvarstår formell som ledamot.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljas Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Den 24 september beslutar Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.

Den 5 oktober väljs poeten Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson in som nya ledamöter i Akademien.

Den 19 oktober väljs litteraturprofessorn Mats Malm in som ny ledamot i Akademien.

Den 24 oktober meddelar Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en TT-intervju att stol 13 troligen kommer att stå tom hela året ut.

Den 7 november meddelar ledamoten Jayne Svenungsson att hon även hon lämnar Akademien.

ANNONS