Bockstensmannen flyttas – hotas av silverfiskar

Nästa år flyttas Bockstensmannens kvarlevor. Omkring en miljon kronor kostar det att skydda det unika fyndet i Varberg från långsprötade silverfiskar.

ANNONS
LocationVarberg||

Hallands kulturhistoriska museum på Varberg fästning inhyser som bekant länets största kändis – skelett, hår och kläder efter en 171 centimeter lång, medelålders medeltidsman som 1936 hittades pålad i en mosse i Åkulla bokskogar.

Nu när Bockstensmannen är över 650 år gammal ska han få ett större och finare rum att vila i.

– Besökarna ska få en magisk känsla av det världsunika fyndet; den välbevarade dräkten och det pålade mossliket i en egen del, samt fakta och analyser i en särskild del, säger museets 1:e antikvarie Christina Andersson-Wiking, som är projektledare för utställningen.

Silverfiskar kan förstöra kläderna

Flytten beror även på en förebyggande riskminimering, eftersom den unika klädedräkten kan förstöras av ohyra.

ANNONS

– Långsprötade silverfiskar är ett generellt problem för museum och vi måste säkerställa att vi har väldigt täta montrar. Det har vi inte nu. Viktigt är också att ha en relativ luftfuktighet på mellan 45 och 55 procent och en temperatur som inte fluktuerar så mycket, förklarar museichefen Cajsa Lagerkvist.

Montrarna väntas kosta omkring en miljon kronor eller strax däröver och hela den nya utställningen ungefär två miljoner.

– Vi jobbar parallellt med finansieringen och jag känner mig trygg med det. Vår egen stiftelse har säkrat en grundbudget för nya montrar och sedan för vi en dialog med externa finansiärer. Jag välkomnar samarbete med företag med en värdegrund och inriktning som handlar om samhällsnytta, fortsätter Cajsa Lagerkvist.

Den stående montern med rekonstruktionen av Bockstensmannen i form av en docka med kopior av kläderna behöver däremot inte bytas.

Bockstensmannen får nytt rum i fästningen

I början av juni hoppas Hallands kulturhistoriska museum kunna öppna de två basutställningar som byter plats i fästningen. Bockstensmannen flyttas till det dubbelt så stora rummet där konstnärskolonin Varbergsskolan har presenterats och den får istället ta över Bockstensmannens rum.

– När vi byggde om museet ville vi att Bockstensmannen skulle hamna i flödet efter den fasta utställningen om Hallands historia, men då det är ett genomgångsrum och en mindre lokal blev det inte så bra. När vi flyttar Bockstensmannen till Norra längan, fästningens äldsta del, kan fyndet få den plats och inramning som det behöver, säger Christina Andersson-Wiking.

ANNONS

Museets 1:e antikvarie vill inte avslöja alla nyheter, men en förändring är att originaldelarna får en placering så att man först får en introduktion om fyndet innan man ser själva mossliket.

– Det inre rummet ska präglas av mystik och andäktighet med en stark förnimmelse av mossen där fyndet gjordes. Museet är medvetet om diskussionen kring mänskliga kvarlevor och vikten av att visa Bockstensmannens skelett i sitt sammanhang, säger Christina Andersson-Wiking, som har arbetat aktivt med Bockstensmannen i snart 30 år.

DNA-undersökning av hårsäckarna

Tanken är att den nya utställningen nästa år ska utveckla pedagogiken om de vetenskapliga undersökningarna och underlätta att ta del av den senaste forskningen med hjälp av exempelvis filmer, texter och bilder.

– Vi väntar spänt på att forskare ska ta fram Bockstensmannens DNA och det verkar som det är möjligt att få fram det från Bockstensmannens bevarade hår, säger Christina Andersson-Wiking.

Hon berättar även att ett laboratorium i Kanada försöker ta reda på vilken färg Bockstensmannens klädedräkt hade. Dessutom pågår arbeten med att återskapa dräkten, som ger förnyad kunskap.

Utställning om Varbergsskolan stänger

Utställningen med Varbergsskolan stängs nu, medan Bockstensmannen visas så långe som möjligt och bara pausas de sista fem-sex veckorna under våren 2021.

– Beslutet fattades innan, men visst är det en bonus att vi kan göra ändringen under lågsäsong och att vi får extra utrymme nu när vi tyvärr måste ha museet stängt en tid på grund av coronapandemin, säger Cajsa Lagerkvist.

ANNONS

Den tredje fasta utställningen – Halland genom tiderna – påverkas inte alls av flytten. Fram till den 22 augusti visas ”Spåren under staden” och till och med den 21 mars finns utställningen ”Rädd?" i Rikssalen.

BOCKSTENSMANNEN

• Hittades måndagen den 22 juni 1936, dagen före midsommarafton, i Bockstens mosse i Åkulla, drygt två mil öster om Varberg, när två av Albert Johanssons barn harvade med en häst.

• Enligt forskarna var Bockstensmannen 171 cm lång och 35–40 år när han mördades någon gång mellan år 1350 och 1370. Ingen vet varför han pålades i mossen eller vem var han.

• Kläderna är av ull och är den bäst bevarade av alla medeltida manskläder från medeltiden och består av bland annat mantel, kjortel, hosor, struthätta, läderbälte, knivslidor, fotlappar och skor som motsvarar storlek 41–42. 1979 gjordes en omfattande konservering och kläderna lades plant och mörkt för att inte slitas. En textilkonservator har årligen översyn av dräkten så att den bevaras på bästa sätt.

• Bockstensfyndet visas på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg fästning. I juni 2021 öppnas en ny utställning med kvarlevorna och rekonstruktionen (en stående docka med kopior av kläderna), samt en helt ny del med fakta, forskning och analyser i ett större rum i Norra längan.

ANNONS