Pristagare. Snart 80-årige författaren Sven Lindqvist är bosatt i Stockholm. I april tar han emot Jan Myrdals stora pris, Leninpriset, vid en ceremoni i Varberg.
Pristagare. Snart 80-årige författaren Sven Lindqvist är bosatt i Stockholm. I april tar han emot Jan Myrdals stora pris, Leninpriset, vid en ceremoni i Varberg.

"Ett besynnerligt namn på ett pris"

2012 års mottagare av Leninpriset, Sven Lindqvist, har varit en flitig skribent sedan 1950-talet. Och arbetet fortsätter. - Jag håller alltid på med något, men det går långsammare nu när jag närmar mig 80, säger han.

ANNONS
|

Sven Lindqvist är en synnerligen prisad författare. På 1960-talet fick han både Svenska Dagbladets litteraturpris och Stora journalistpriset. 1973 mottog han Litteraturfrämjandets stora pris, 2008 Svenska akademiens essäpris. I år fick han LO:s Ivar Lo-pris, prissumman var 125 000 kronor.

Och till våren tar Sven Lindqvist emot Jan Myrdalsällskapets Leninpris på 100 000 kronor i Varberg.

- Det är ett besynnerligt namn på ett litterärt pris, som gammal socialdemokrat tycker jag att man kunde ha valt ett lämpligare namn, säger författaren när tidningen ringer upp honom.

- Men på ett annat sätt är det mycket lämpligt. Att det har en lokal anknytning till Varberg där en företagare (Lasse Diding, reds anm) har ett hotell som är känt för sin Lenin-styling, med ett Leninrum, ett Leninbad och till detta ett Leninpris. Om fler svenska företagare instiftade litterära pris skulle det vara bra. Det kan ge god publicitet.

ANNONS

Leninpriset - eller Jan Myrdals stora pris – delas sedan 2009 ut till en "författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition". Tidigare pristagare är författaren och historikern Mattias Gardell, filmregissören Roy Andersson och dokumentärfilmaren Maj Wechselmann.

Vilken är din relation till Jan Myrdals författarskap?

- Myrdal har ju skrivit fruktansvärt mycket. Allt är inte bra, men en del är otroligt bra. "Kulturens korsväg: en bok om Afghanistan", är ett litet underverk. Och "Sidenvägen", för att ta ett annat exempel. Sedan har han gjort många dumheter också, saker som inte är hållbara i dag. Men det får stå för honom, jag står bara för det jag skriver.

Sven Lindqvist har sedan debuten 1955 gett ut ett 30-tal böcker i olika genrer. Bland de mest uppmärksammade verken finns "Jord och makt i Sydamerika" (1973), "Utrota varenda jävel" (1992) och "Nu dog du: Bombernas århundrade" (1999). Han senaste bok hette "Avsikt att förinta" och kom 2008.

Leninpriset delas ut i Varberg 14 april nästa år. Samtidigt får poeten Jenny Wrangborg Jan Myrdals lilla pris – Robespierrespriset på 10 000 kronor – vilket 2011 tilldelades journalisten Martin Schibbye. Han kunde inte närvara vid prisutdelningen då han var på reportageresa.

ANNONS

Styrelsen hoppas i ett pressmeddelande att Schibbye, som är en av de två fängslade svenskarna i Etiopien, ska kunna vara med i april.

"Under mer än 50 år har diktaren, vetenskapsmannen, reportern och resenären Sven Lindqvist på ett unikt uthålligt och okuvligt självständigt sätt utforskat livet och världen utifrån en solid grund på allvar och vetande och med ständigt pånyttfödd nyfikenhet. Han har grävt där han stått i svenska klassorättvisor och blottlagt kolonialismens fasansfulla ondska djupare, bredare och originellare än någon annan svensk författare".

ANNONS