Åtta pärlor bland årets reaböcker

HN listar i samarbete med GP några av böckerna på årets bokrea. Vad tyckte recensenterna?

ANNONS
|

Donna Tartt: Steglitsan (2013)

Donna Tartt fick Pulitzerpriset i litteraturklassen 2014 för Steglitsan. GP:s recensent Sinziana Ravini kallade boken "en mycket välkonstruerad historia, med en rad vändpunkter och ledtrådar, lite av ett sällskapsspel för mörka vinterdagar".

Margaret Atwood: Upp till ytan (1972)

För den som väntar på Margaret Atwoods MaddAddam, som kommer på svenska i maj, kan hennes genombrott från 1972 vara något att läsa under tiden. MaddAddam är avslutningen på den prisade trilogin som inleddes med Oryx och Crake och Syndaflodens år.

När Upp till ytan gavs ut i nyöversättning 2010, läste GP:s Cecilia Nelson både den och Syndaflodens år: "Det är såväl intressant som beklämmande att parallelläsa Upp till ytan och Syndaflodens år. Intressant för att romanerna har många beröringspunkter. Beklämmande eftersom den senaste boken, som Atwood lär hålla högst av alla, inte på långa vägar når upp till genombrottsverkets kvaliteter."

ANNONS

Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah (2013)

"Det är ovanligt att i en roman så sprängfylld med politiskt stoff och bitska skildringar av rasism och sexism hitta så mycket kärlek, ömsinthet och tro på människan", skrev GP:s Elin Grelsson Almestad i sin recension.

Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande (2013)

Ester Nilsson möter Hugo Rask. Vinnare av Augustpriset och upphov till många samtal om Kärleken och Kulturmannen. "Det är en roman full av smärta, desperation och identifikation för alla som någon gång befunnit sig i förälskelsens limbotillstånd och stirrat på mörka mobildisplayer, väntat på ringsignaler som aldrig ljuder eller skickat alldeles för utlämnande mail.", skrev GP:s Elin Grelsson Almestad.

Richard Ford, Kanada. (2012)

"I Canada ställs oerhört många frågor om det ofattbara, men speciellt många svar gives inte, vilket inte heller är det primära. Bara att våga närma sig smärtpunkterna är våghalsigt nog, kanske det yttersta beviset på mod, och det är med stor briljans som Richard Ford även denna gång har presterat en mäktig, mästerlig roman.", skrev Per Planhammar i GP. När författaren gästade Bokmässan 2013 var montern fylld till brädden.

Patrick Modiano, De yttre boulevarderna (1972), De dunkla butikernas gata (1978).

Den som är nyfiken på Patrick Modiano, finns dessa två böcker från Norstedts med på rean. Förlaget gav förstås snabbt ut Patrick Modiano igen, när han tilldelades Nobelpriset i litteratur. Han senare produktion i Sverige ligger annars på Elisabeth Grate förlag. "Modiano är fullt värdig sitt Nobelpris", skrev Per Arne Tjäder i GP när nyheten tillkännagavs.

ANNONS

Thomas Mann, Buddenbrooks: en familjs förfall, nyöversättning 2005.

Bonniers gav ut den av Ulrika Wallenström översatta Buddenbrooks 2005 vilket kallades en av det årets litterära händelser. "Att läsa om detta mästerverk är en omtumlande upplevelse som sätter sina spår. Hur kunde en 26 år ung man debutera med en bok så full av människokunskap? Varifrån fick han denna särskilda humor och den "allt omfattande ironi" som gör alla dessa gestalter så levande?", skrev GP:s Johan Dahlbäck. Thomas Manns debut kom 1901, erövrade världen och bidrog starkt till att Thomas Mann tilldelades nobelpriset 1929.

ANNONS