Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snart Varbergsbo: Jan Myrdal.

Myrdal lämnar skogen för lägenhet i Varberg

Författaren Jan Myrdal, 84, flyttar till Varberg. Med sig tar han sitt unika privata bibliotek på mer än en kilometer böcker. Vännerna - författarkollegan Henning Mankell och Varbergsprofilen Lasse Diding - sponsrar flytten ekonomiskt för att bevara boksamlingen.

Henning Mankell jämför Jan Myrdals bibliotek med sin svärfars, världsberömda Ingmar Bergman, som också hade en stor privat samling av böcker. Men Jan Myrdals är ändå något annat, med fler specialavdelningar, enligt Lasse Diding.

– Det här är unikt på så sätt att det är ett arbetsbibliotek från en författare verksam på 1900-talet. Böckerna avspeglar allt som Jan Myrdal har jobbat med under sitt liv. Därför är det värt att bevara när alla andra bibliotek stängs eller slängs nuförtiden.

Det har varit svårigheter att hitta en fastighet som både kan rymma Jan Myrdals böcker och fungera som hans privatbostad.

– Nu har vi hittat en lösning i Varbergs centrum. De ska husera på Snidaregatan 20, näst sista huset på höger sida, jag har länge bott där men har flyttat till Slottsgatan på Platsarna, berättar Lasse Diding.

Huset på Snidaregatan består av två lägenheter, en mindre och en större. Fastigheten har ett taxeringsvärde på 4,6 miljoner kronor och nu går Henning Mankell in och köper halva delen av ägaren Lasse Diding.

– Han är med och finansierar projektet och så delar vi på kostnaderna. Jan Myrdal ska bo i den mindre lägenheten och sen blir det bibliotek i övriga huset, förklarar Lasse Diding, som själv är en stor boksamlare.

Nu bor Jan Myrdal i Skinnskatteberg i Västmanland och han har nyligen skilt sig från sin fjärde fru som var 34 år yngre och från Mexico. De var för övrigt på bröllopsresa till Varberg 2008.

Jan Myrdals relation till Varberg är genom vännen Lasse Diding som han pratar med var och varannan dag. Även vännen Henning Mankell har sin bas på Västkusten och för honom är Särö hemma, även om han har fler bostäder i Sverige och ofta befinner sig i Afrika.

De senaste åren har Jan Myrdal varit en hel del i Varberg. Han har delat ut sitt stora pris (Leninpriset) och värd för det arrangemanget har Hotell Gästis varit.

– Han är fortfarande aktiv, flyger och far över hela jorden. Det är Basel, Zürich, bokmässa i Calcutta och det är lite speciellt. I Varberg får han nära till järnvägsstationen, säger Lasse Diding.

Nästa år är tanken att biblioteket på Snidaregatan ska stå klart och nu blir det till att bygga bokhyllor. För där ska få plats någonstans mellan 50 000 och 100 000 böcker och tidskrifter.