Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Musik och dikter ger Esa inspiration i skapandet

Dikter och musik är två inspirationskällor för konstnären Esa Toivonen i Älvsered. Hans färgsprakande konst inleder vårsäsongen på Galleri J i Falkenberg med målningar och gicléetryck. – Jag gillar färger och musik.

Det finns faktiskt en finsk musiker som också heter Esa Toivonen, liksom en affärsman. De dyker upp när man googlar på namnet.

– Men jag brukar stå först än så länge, säger konstnären med ett leende.

Toivonen är ett ganska vanligt finskt namn och han är inte släkt med Ola som spelar i svenska fotbollslandslaget och är proffs i holländska PSV Eindhoven.

Esa Toivonen föddes i Ovansjö i Medelpad, men är uppvuxen i Gästrikland. Där träffade han så småningom sin fru Eunice Vidal som ursprungligen kommer från Mexico. Paret har bland annat bott i Stockholm och Tyskland men hamnade i Älvsered 2004 och har blivit kvar där.

– Vi ville söderut i Sverige, närmare Göteborg och kontinenten. Det är naturnära, lugnt och skönt i Älvsered och vi trivs bra. Jag tycker om ljuset och tempot där, förklarar Esa.

Han gick en förberedande konstutbildning på folkhögskola i tre år men fortsatte sedan studierna på egen hand genom att läsa massor om konst på biblioteket och prata med målare.

– Jag har kunnat leva på min konst sedan 1990-talet. Man blir inte rik, men jag säljer ganska bra.

I sitt förra hemlandskap Gästrikland är Esa en välkänd konstnär och har haft många uppmärksammade utställningar. Han har också gjort en stor utsmyckning till Staffanskyrkan i Gävle med 14 stora målningar som brukar visas i samband med påskfirandet.

Förra våren tillbringade han tre månader i Provence och många av tavlorna på utställningen i Falkenberg är ett resultat av den vistelsen. Men det finns även en del motiv från hemtrakterna i Älvsered.

Esa kallar sin konst expressiv och halvnaivistisk.Han utgår från någon slags fantasivärld.

– Jag inspireras mycket av amerikanska abstrakta expressionister. Även om jag själv inte är abstrakt i mitt måleri så gillar jag den formen av energi som de har. Det finns något slags samband mellan dem och impressionister som Cézanne och Gauguin genom att alla gick i bräschen för något nytt. Matisse har också betytt mycket för mig och min utveckling.

Andra inspirationskällor är litteratur och musik. Dikter har gett upphov till många målningar och Esa lyssnar gärna på musik när han arbetar. Mest klassiskt, men ibland även Beatles och annan pop.

– Tidigare höll jag mest på med måleri och teckning. Nu tycker jag det är spännande med grafisk teknik och jobbar mycket vid datorn med giclée där jag blandar foto med måleri och ritar med datorpenna. Det vill jag utveckla mera, men jag tänker inte sluta med måleriet.

Giclée är en modern metod att framställa grafisk konst med hjälp av dator där man får bläckstråleutskrifter av mycket hög kvalitet.

– Jag använder koppartryckspapper istället för fotopapper. Det blir mer struktur i ytan då. Man kan tänka sig att det går undan för att man gör det i datorn. Men det tar tid, försäkrar Esa Toivonen.

Resultatet av hans ansträngningar visas på Galleri J från i morgon och fram till och med den 16 februari.