Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

MP kommer att få backa

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det svenska försvaret har mycket att göra just nu. Och detta gäller både för flygvapnet och för marinen. Det har visat sig vara rysk aktivitet och landets militär verkar ha gjort intrång i svenskt luftrum och i svenska vatten. Utvecklingen är mycket oroande och detta kommer att sätta än mer fokus på försvaret och den svenska försvarsförmågan framöver, inte minst inför den kommande budgetpropositionen från regeringen som bara är några dagar bort.

Sent på fredagseftermiddagen meddelade försvaret att man påbörjat en stor operation i Stockholms skärgård. En underrättelseoperation som försvarsmakten kallar det, som pågått under hela helgen och som i skrivande stund ännu inte är avslutad. Försvaret vill inte kommentera vad det är för vattenaktiviteter som man undersöker. I media har dock spekulationer om en skadad rysk ubåt förts, något som försvaret varken har bekräftat eller dementerat.

Politiskt kan detta påverka på fler olika områden. Givetvis bidrar detta till den oroande utveckling vi sett de senaste åren med ett allt mer aggressivt Ryssland, där händelserna i Ukraina och annekteringen av Krim som allt för tydliga indikationer. Säkerhetsläget har trappats upp med en ökad militär aktivitet i Östersjön och ett Ryssland som också politiskt än mer sluter sig. En stor upptrappning är de sanktioner som EU lagt på Ryssland och som besvarats med att Ryssland nu valt att stoppa import av mat från EU.

Inrikespolitiskt i Sverige kommer detta också få konsekvenser och kanske framförallt för Miljöpartiet. Så sent som i samband med vårbudgeten i våras ville Miljöpartiet spara in 1,6 miljarder kronor på det svenska försvaret. I stället vill man ha ett nytt försvar som förebygger konflikter snarare än att bygga upp en egen försvarsförmåga. Men mycket har hänt sedan våren och framförallt är det verkligheten och regeringsmakten som har kommit ifatt Miljöpartiet. Innan valet kom man överens med Socialdemokraterna om att satsningar på fler JAS Gripenplan och ubåtar ska ske och senast så gav partisekreteraren Anders Wallner i SVT:s Agenda uttryck för en ny hållning. Med ord om att vi måste ta ansvar för Sverige så väljer man att överge sin egen politik och öppnar upp för att se till att stärka militären igen. Stefan Löfven bör i regeringen ha lätt att köra över Miljöpartiet i denna fråga vilket för Sveriges skull är en god idé.

Rysslands kränkningar av det svenska luftrummet och den främmande vattenaktiviteten som militären undersöker i vattnen utanför Stockholm ställer försvarsfrågan i nytt ljus. Försvarsfrågan kommer fortsatt att finnas på den politiska agendan och i den fortsatta debatten kommer inte Miljöpartiets ord väga speciellt tungt, då det är helt klart att vårt närområde inte är så lugnt som vi tidigare kanske inbillat oss.

Isak Engqvist