Bärne Nylin, fastighetschef på Varbergs Fastighets AB.
Bärne Nylin, fastighetschef på Varbergs Fastighets AB. Bild: Natalie Greppi

Modernt kontorshotell möter gåtfull historisk charm

Historien sitter i väggarna i Tvillinghusen, men kulturbyggnadernas egen bakgrund låter sig inte fångas så lätt. Nu vill ägaren Varbergs Fastighets AB hitta nycklarna till det moderna kontorshotellets historia.

|

Den som spetsar öronen i korsningen Eskilsgatan och Kungsgatan i centrala Varberg kan fortfarande höra historiens vingslag; ånglokens pustande från stationen och det stilla sorlet från Societetshuset och dåtidens kulturelit som kom till Varberg för att ”dricka brunn”.

Här ligger de ståtliga Tvillinghusen än idag, som en välkomnande famn för nytillresta med tåg. Sedan många år tillbaka bedrivs det kontorshotell i byggnaderna som ligger ett stenkast från torget. De flesta hyresgäster är enskilda företagare och bedriver verksamheter i olika branscher.

– Att hyra kontor i Tvillinghusen är att befinna sig mitt i en historisk miljö. Vackra detaljer är bevarade och möter dagens behov av bekvämligheter, säger Bärne Nylin, fastighetschef.

När Varbergs Fastighets AB, som äger husen sedan 2018, bestämde sig för att sätta upp plaketter med historiska fakta på alla sina kulturbyggnader visade det sig att Tvillinghusens förflutna var både fascinerande och höljt i dunkel.

– Det var enkelt att skriva om de flesta, men det enda vi hittar om Tvillinghusen är små brottstycken. Vi vet inte ens exakt när de blev uppförda, berättar Alexandra Ericsson.

Hon är kommunikatör på VFAB och beskriver efterforskningarna kring Tvillinghusen som ett detektivarbete.

Alexandra Ericsson.
Alexandra Ericsson. Bild: Natalie Greppi

Tillsammans med författaren och Varbergkännaren Gunnar Carlsson gräver hon i arkiv, talar med hembygdsföreningar, museum och tar emot tips från allmänheten.

– Vi har hittat bygglovet från 1890 och Gunnar har hjälpt oss att tyda de handskrivna dokumenten och vi har fått tag på ritningarna, men de är inte signerade, vilket verkar vara ovanligt, säger hon entusiastiskt.

Stenhuggeriverksamheten kom igång vid mitten av århundradet och för att skydda staden efter den stora branden 1863, då stora delar av stadens trähus i centrum förstördes, började man nu bygga i sten. Tvillinghusen var en del i detta även om syftet med att husen uppfördes och vad de använts till i begynnelsen är svår att reda ut. Alexandra Ericsson misstänker att det varit exklusiva bostäder, gissningsvis med verksamheter på nedre plan. Hon tycker att husen förtjänar uppmärksamhet.

– När man går in i dem… de är ju häftiga. Takhöjden, listerna, kakelugnar överallt, superhäftiga trapphus i sten. Det känns att man är i en historisk miljö, man vill veta mer. Vem bodde här, var det här ett barnrum, satt tjänstefolket här och hade koll?

Idag är Tvillinghusen kontorshotell och med sitt centrala läge och rumsstorlekar från 9 till 68 m2 finns här det mesta en företagare kan tänkas behöva och flexibiliteten är stor.

– Det tillför Varberg något att kunna erbjuda kontor i den här miljön och så centralt beläget. Många av våra hyresgäster har varit här länge. Det händer ofta att man har byggt upp sin verksamhet här, säger fastighetschefen Bärne Nylin. Man har börjat i ett litet rum med sitt lilla bolag och i takt med att det växer kan man flytta till större kontor i samma hus.