Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Miss(a) inte att fira Kattens dag

Första advent är inte bara ljusets högtid – det är också läge att fira din fyrbenta vän.

Felis catus, eller det vi kallar tamkatt, har länge varit ett givet inslag i människans närhet.Katten blev tidigt domesticerad för att hålla skadedjur som möss och råttor borta, och även på skeppen som seglade över världshaven hade den en viktig roll.

Hos de gamla egyptierna var katten helig och den äldsta kattgrav man hittat finns på Cypern och beräknas vara 9 500 år gammal. Våra nuvarande sällskapsdjur har sina rötter hos den afrikanska vildkatten som levde i Främre Orienten för mellan 9 000 och 10 000 år sedan.

Sveriges äldsta begravna katt hittades utanför Varnhem i Västergötland och uppskattas vara från 100-talet efter Kristus.

Enligt Wikipedia fångar och dödar svenska katter grovt uppskattat 22 miljoner däggdjur, 6 miljoner fåglar och 1 miljon ödlor och ormar varje år. Detta är baserat på en brittisk undersökning från 1998 då man följde 964 katter i 600 hushåll under fem månader.

Katten har också gjort en mängd avtryck i litteratur och konst, allt från Mästerkatten i stövlar till Pelle Svanslös och Katten Gustaf. Och med internets intåg har djuret fått ett gigantiskt uppsving – det vittnar inte minst den störtflod av knäppa kattklipp och virala bilder med katter som huvudperson om. Dessutom kommer katten att få en egen utställning på Hallands Museum i Varberg i vår.

Här kan du se den amerikanska sajten Buzzfeeds sammanställning över ”De 100 viktigaste kattbilderna genom tiderna”.

Och här kan du se HN:s tidigare sammanställning av de bästa kattklippen på nätet.

Så – ge din katt något extra idag. Allt annat vore tas(s)kigt.