Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Michael försöker varva ner

Veckopendling till Stockholm. Utlandsresor. Ordförandeskap och dörrknackning. Sedan Michael Svensson kom in i riksdagen 2010 har det varit full fart. Nu hoppas han kunna ta det lite lugnt i Falkenberg innan mötena drar igång i augusti.

- Men jag har lite svårt att varva ned, säger Michael Svensson och sätter sig ned på altanen. Samtidigt börjar telefonen vibrera och han tittar på mobilen.

- 070...nej, jag känner inte igen det, vi låter det ringa.

Han berättar att folk har svårt att föreställa sig var arbetet som riksdagsman består av. Själv beskriver han det som att vara "en resande egenföretagare som jobbar fem till sju dagar i veckan". Telefonen vibrerar igen och han påpekar att samtalen och mailen upphör inte bara för att det är juli månad.

- Jag funderar varje vecka hur jag hanterar mitt uppdrag. Det finns ju 349 olika sätt att sköta det här arbetet på och knapptryckandet är ju en väldigt liten del av jobbet, säger han.

Under året som har gått har han bland annat engagerat sig för fiskarna i Halland och startat ett skolpolitiskt nätverk i länet. Han sitter med i utbildningsutskottet och är suppleant i kulturutskottet. Dessutom blev han vald till ordförande för Moderaterna i Halland i våras.

- Där arbetar vi bland annat med hur vi ska anpassa oss till dagens samhälle och ställa om det politiska arbetet. Det är ju medlemstapp i alla partier.

Tillsammans med andra riksdagsledamöter har han även varit på en del resor, bland annat till Kanada, Finland och Kina.

- Kinas utbildningssystem är fantastiskt, men samtidigt förskräckligt. Det är en enorm utslagning. Det var intressant att se vad Sverige har att förhålla sig till, men det är inte mycket att ta efter i det fallet.

Under hösten blir det en resa till Pakistan, innan partiernas interna nomineringsstämmor inleder upptakten mot valåret.

- Det är en ganska nervpirrande period som kommer. Det handlar ju lite grand om ens framtid, var man hamnar på en vallista och så vidare, säger han.

För heltidspolitikerna blir det ingen större förändring under ett valår, även om arbetet blir mer intensivt. Michael Svensson ska ställa upp i riksdagsvalet och räknar med att det blir mycket aktivitet hemma i Halland när det drar ihop sig.

- Jag tror att Tobias Billström knackade på 10 000 dörrar själv. Det har jag satt som ribba.

Men först väntar en månad då han ska försöka ta del lite lugnt genom att läsa böcker, vara på stranden och åka på utflykter med sina två tonårsbarn.

- Om de vill följa med, de har ju mycket på eget håll. Men jag och min son ska i alla fall se Iron Maiden i Stockholm till helgen. Jag får väl ta med mig öronproppar...