Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Max Lindmaa är skådis i USA och drömmer om en roll i Falkenberg

”Om det nån gång finns en möjlighet för audition till Vallarnas friluftsteater så åker jag hem på stört”. Det säger skådespelaren Max Lindmaa som är bosatt i New York sedan två år tillbaka.

Max Lindmaa från Vessigebro har varit borta från sin barndoms trakter i många år. Han bodde i Oslo när han blev uttagen till ”The World Championships of Performance Arts" i Los Angeles för tre år sedan. Sverige skickade ett team på åtta personer till tävlingen som lockade skådespelare från hela världen. En av dem var Max Lindmaa, som då var 30 år.

– Jag tävlade med tre komedimonologer som jag skrivit själv. Jag blev diskad på grund av ett opassande språk. Jag var den enda av 600 tävlande som blev diskad berättar Max Lindmaa.

Fick stipendium

Han säger det utan minsta uns till besvikelse. Tvärtom. Tävlingen är själva orsaken till att Max Lindmaa sedan två år tillbaka är bosatt i New York. Under tävlingen blev han kontaktad av presidenten för New York film academy som ville ha en pratstund med Max. Det samtalet skulle få följder.

– Jag gjorden en intervju och sedan åkte jag hem till Norge. Efter ett tag ringde de från New York film academy och frågade varför jag inte hade sökt till deras skådespelarutbildning. Jag förklarade att jag inte hade råd att åka. Då fick jag ett stipendium på 10 000 dollar och plötsligt kunde jag resa.

Max drog från Oslo på Norges nationaldag 17 maj 2019 och började på en ettårig utbildning.

– Jag trivdes verkligen i New York och med utbildningen.

Pandemin slog till

Året gick fort och snart var det dags att söka jobb. Då slog pandemin till.

– Jag har fått slita för att överleva det senaste året. Jag lyckades skaffa två agenter, det var ett sjuhelsikes slit.

Men trots pandemin har Max Lindmaa fått några uppdrag och dessutom har han flyttat till den eftertraktade delen av Manhattan Little Italy. Där delar han våning med en kille från Oklahoma.

– Det är något jag aldrig kunnat drömma om. Jag betalar lika mycket för att bo här som jag betalade för att bo i en källarlokal i Brooklyn före pandemin. Amerikanarna har flytt från Manhattan. Här finns många tomma lägenheter och priserna sjunker.

Fyra dagar före look down i USA fick Max ett reklamjobb för en app för användande av grön energi.

– Det arvodet överlevde jag en bra stund på.

TV-serie för History Channel

Och trots pandemin fick Max ytterligare en roll. Denna gången i en tv-serie för History Channel.

– Den spelades in i Connecticut under några höstdagar. Det var så vackert där med höstfärgerna och städerna var supergamla och vi hade supercoola kostymer eftersom serien, som heter ”The food that built America”, utspelade sig på 1890-talet.

Och det blev mer jobb, trots pandemin.

–I karantänen skrev, regisserade och spelade jag in en kortfilm som heter ”Being The Writer”, en slapstick komedi som kom in på Social Distance Film Festival.

Så har han hankat sig fram, utan att tappa geist eller glöd. Via kontakter i New York har han fått en huvudroll. Även denna gång handlar det om en kortfilm som heter ”Ünder the Rose”. Den har kommit in på New York independent film award.

Långfilm som bygger på Peter Birros pjäs

I höst ska Max ska spela en svensk man som heter Gunnar i en webbserie.

Nästa projekt hänger i luften. Max måste skaffa sig ett artistvisum så att han kan stanna i USA tre år.

– Om jag får visum ska vi göra en långfilm som bygger på Peter Birros pjäs Arbetarklassens sista hjältar. Men det är svårt att få visum eftersom jag inte är känd.

Oavsett hur det går med visum och andra projekt så finns det en sak som kan få Max att packa väskan och dra till Sverige, utan tvekan.

– Om det någon gång finns en möjlighet för audition till Vallarnas friluftsteater så åker jag hem på stört.