Matsvinnet är ett gigantiskt slöseri

I boken Svinnlandet får läsaren följa när Andreas Jakobsson hittar fullt ätbar mat som andra har kastat bort helt i onödan.

ANNONS
|

Minst en tredjedel av all mat som produceras i världen blir svinn, samtidigt som miljoner människor svälter. Och vi blir bara fler – men om vi minskar svinnet skulle maten räcka till alla.

Det är en anledning till att massor av människor har börjat dumpstra, det vill säga leta efter livsmedel och andra fynd, som går att återanvända, i containrar och soprum.

Dumpstring började i USA på 1990-talet som en aktivisthandling, en protest mot slöseriet med jordens resurser.

Men när Andreas Jakobsson börjar dumpstra beror det mest på en ansträngd ekonomi och så tilltalas han av spänningen i det.

Han följer med en kompis och förundras över allt som slängs. Det är ju bra grejor! Så efterhand ställer han sig frågorna om hur det här kommer sig och sätter sig in i hela kedjan från jord till bord – från producent till konsument.

ANNONS

Och han upptäcker ett systematiskt slöseri av gigantiska proportioner som det sällan talas om.

Nu har han uppmärksammat det i boken Svinnlandet.

Anledningarna till - att mat slängs är många. Förpackningen har blivit kantstött, bäst före‐datumet är passerat, kampanjvaror ”blir över”, en produkt åker ut för att en annan ny ska lanseras, en frukt i ett nät/förpackning är dålig och då slängs alla och så vidare.

Ofta verkar det inte finnas något skäl alls till varför en vara slängs, menar Jakobsson, som fyller sin bostad med allt han kommer över och gör honom samtidigt till en flexibel kock.

Dumpstringen styr repertoaren i köket. Frukt och grönt är det som slängs mest plus allt som passerat bäst före-datum.

Men Jakobsson följer Livsmedelsverkets rekommendation, förlitar sig på lukt och smak och konstaterar att varorna är helt okej.

Så varför så korta datum? Är det för att vi ska tvingas köpa mer?

Han ger sig ut och träffar ägaren till hans ”favoritbutik”, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, en mikrobiolog, färskvaruchefen på Ica, tjänstemän, politiker, producenter, grossister med flera och studerar statistik som visar sig helt felaktig.

Det är inte hushållen som är värsta boven i det här dramat.

Det är intressant att följa med Jakobsson ut i natten på dumpstringsturerna. Han ger också nyttiga tips om dumpstring, kartlägger matsvinnet i alla led och informerar om verksamheter som faktiskt tar vara på svinnet – affärer och restauranger.

ANNONS

Och även om dumpstring inte löser problemet med vårt resursslöseri, är det ett sätt att uppmärksamma det.

För som Jakobsson påpekar – det måste till en politisk lösning, för svinnet bara ökar enligt EU. Jag hoppas Svinnlandet kan väcka frågan.

ANNONS