Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Martha Ehlin vill ge andra mod att överleva

Hon hade precis fyllt 30 år när hon fick veta att hon behövde fem nya organ för att besegra en obotlig cancer. I kväll berättar Martha Ehlin sin otroliga historia inför en fullsatt hörsal på Campus Varberg.

Du hörde kanske Sommar i P1 förra året. Martha Ehlin blev lyssnarnas sommarvärd och hennes historia gick rakt in i hjärtat hos många. Sedan dess har hon synts i både tv och tidningar och blivit frontperson för organisationen Mod - Mer organdonation, som hon grundat tillsammans med vännen Peter Carstedt.

– Alla har sin unika historia att berätta och jag visste att jag hade min, säger Martha Ehlin.

För sex år sedan jobbade den då 30-åriga Martha Ehlin som idrotts- och svensklärare. Efter en period med ryggont och trötthet fick hon veta att hon drabbats av cancer i bukspottkörteln. För att avlägsna hela tumörmassan var läkarna tvungna att transplantera Marthas magsäck, lever, bukspottkörtel, tolvfingertarm och tunntarm. I nio månader stod Martha på väntelistan för att få nya organ. Men för att få dem var någon annan tvungen att mista livet.

Hur orkar du berätta den här historien om och om igen?

– Jag vill ge människor hopp i den absurda, omänskliga situationen som det innebär att stå på en väntelista. Jag vill att människor ska känna att det finns någon som arbetar för dem. Att de ska se hur bra det kan bli. Jag hör att det gör skillnad för människor, och det är väl mitt driv egentligen, säger Martha Ehlin.

2011, två år efter operationen, tog Martha fem guld i världsmästerskapen för transplanterade, World Transplant Game. Det var också där hon träffade Peter Carstedt och de två bestämde sig för att tillsammans lyfta frågan om organdonation. I dag föreläser de på allt från gymnasieskolor till events. Förra veckan var Martha i Umeå. I går Köpenhamn och i kväll kommer hon till Varberg.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att min historia skulle få en sådan uppmärksamhet. Att jag skulle vinna hjältepris och vara med i tv-program och åka runt och föreläsa, säger Martha Ehlin.

Drygt en och en halv miljon svenskar har tagit ställning till att donera organ. Enligt Martha Ehlin är det för få.

– Jag brukar fråga människor om de själva kan tänka sig att ta emot organ. Jag vill att man har rätt anledning till att säga nej. Det är så många som tror att de är för gamla, säger Martha Ehlin.

För publiken på Campus väntar en inspirationsföreläsning om Marthas väg från dödssjuk till sprudlande av liv.

– Jag kommer att prata om min personliga resa. Framför allt unga personer brukar sucka och säga ”måste vi prata om döden?”. Då säger jag ”Ja, det ska vi göra, men bara en liten stund. Sedan ska vi prata om livet”, säger Martha Ehlin.