Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Man som inte tar sin katt till veterinär hotas av vite

Nu skärper länsstyrelsen tonen mot den kattägare i Falkenbergs inland som inte tagit sin såriga katt till veterinär. Om katten inte får vård eller avlivas så krävs mannen på vite.

Mannen har flera katter, och en av dessa visade sig vid ett besök av länsstyrelsen ha blödande öppna sår, som han enligt ägaren hade haft i över ett år, sår som mannen utan framgång försökt att behandla med kortisonsalva.

Sista veckan i november förelades kattägaren att inom sju dagar låta undersöka denna och en annan sjuk katt och följa veterinärens besked om behandling eller avlivning. Vid ett uppföljande besök strax före jul medgav mannen att han inte varit hos någon veterinär, och i förra veckan fick länsstyrelsen via mejl en bild på den såriga katten, som visade att såret inte hade läkt.

Nu har länsstyrelsen beslutat att kattägaren skall betala ett vite på 1 000 kronor om han inte inom två veckor låter veterinär undersöka katten och ge den behandling som bedöms nödvändig, alternativt låter avliva djuret.

Länsstyrelsen skriver också att om beslutet inte följs så är man som tillsynsmyndighet tvungen att ta till ytterligare åtgärder – då kan det bli fråga om att katterna i huset tas om hand och deras ägare får djurförbud.