Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jonatan Bornö, driftledare köttavdelningen ICA Kvantum Varberg.

Målet: Stycka allt kött till varbergarnas grillar

Att det är grilltider märks tydligt på Ica Kvantum Varberg. Till hyllan som är avsedd för kött på grillen är det nämligen rusning så fort den fylls på. "Vi ser en stor ökning sedan vi började stycka och marinera fler köttartiklar själva", säger Jonatan Bornö.

Jonatan och Manuel Andersson är driftledare på köttavdelningen på Ica Kvantum Varberg. I ett rum strax innanför delikatessdisken håller de på att öppna stora hinkar med kryddblandningar.

– De här barbecue-rubsen har blivit riktigt populära nu under våren. Varbergarna tycks uppskatta när köttet är kryddat och klart för grillen, det märker vi på försäljningen. Lite potatissallad vid sidan av bara så är allt klart, säger Manuel och fortsätter:

LÄNK: Ta del av aktuella erbjudanden och läs mer om hur Ica Kvantum Varberg jobbar

– Själv gillar jag BBQ Harmony-blandningen från Nordic Spice som vi använder till ryggbiffen, den är jäkligt god.

 Jonatan Bornö, driftledare köttavdelningen ICA Kvantum Varberg.

När Manuel Andersson kom till Ica Kvantum för fem månader sedan var det just för hans kunskaper om kött. Detta var ett stort steg på vägen mot att stycka alla artiklar på plats i butiken.

– Vi strävar efter att 100 procent av köttet vi säljer ska vara egenstyckat. Resan har bara börjat men bara sedan årsskiftet har vi börjat stycka ytterligare 20 artiklar, som till exempel pepparbiff, berättar Jonatan Bornö.

Egenstyckat och Secreto Iberico

Bästsäljaren i den så kallade "grillgaveln" strax intill delikatessdisken är den kryddade, benfria karrén. Här finns även kryddad entrecote och ryggbiff, marinerade fläskfiléer och egna hamburgare. När hyllorna fylls på har de flesta förpackningarna märkts med ett Styckat hos oss-märke.

– Egenstyckat och närproducerat kött, det är det som efterfrågas. Därför är 90 procent av köttet i den här butiken svenskt, säger Jonatan.

Förpackningar med denna märkning betyder att köttet är styckat på plats i butiken.

– Men det är klart att internationella favoritdetaljer som Secreto från Ibericogrisen och Flap Meat (nötköttsdetalj) också säljer mycket, säger Manuel om två av hallänningarnas nya grillfavoriter.

Varför tror ni att fler och fler frågar efter kött som ni styckar här i butiken?

– Jag tror det är typiskt för mindre orter som Varberg. Att man har lite närmare kontakt med landsbygden, har någon granne som är bonde och så vidare. Man vill veta var köttet kommer ifrån och att vi säkerställt kvalitén här på plats, säger Manuel.

Synar och säkerställer kvalitén

Han berättar att det hänt att de skickat tillbaka kött som inte uppfyllt deras hårda krav.

– Vi synar allt kött och därför har vi en hög kvalitet. Det märks att det är uppskattat för vi ser en stadig ökning i försäljningen.

Jonatan instämmer och säger att det också är därför Ica Kvantum Varberg bestämt sig för att kraftigt utöka sortimentet av egenstyckat.

– På 90-talet slutade många butiker att stycka själva, men nu ser vi att det kommer tillbaka igen. Det handlar ju mycket om ett tydligare miljötänk i samhället och att de flesta som bor här i Varberg värnar om de svenska bönderna. Folk är mer medvetna, både om vad de stoppar i sig och var köttet kommer ifrån.