Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

LPGA-touren är målet för Elin

Första klivet är avklarat, med bravur. ”Bara” två steg kvar, sedan har Falkenbergs GK:s Elin Arvidsson fått det hett eftertraktade tourkortet till LPGA. – En första bit på väg, konstaterar Elin, på ett sällsynt besök hemma i Falkenberg.

Golf
– Det är faktiskt två år sedan jag var här, säger hon när vi träffas på golfbanan i Skrea.
Elin är nyss hemkommen från Kalifornien, med ett imponerande resultat från steg ett-kvalet.
347 förhoppningsfulla tjejer ställde upp, nittio gick vidare till steg två. Elin klarade sig dit, med marginal. Hon slutade på 20:e plats, efter 70-72-73-72 på de fyra rundorna.
– Det säger kanske en del om min karaktär på golfbanan, funderar Elin. Inte minst att jag klarade en 73:a på tredje rundan.
Då hade Elin hälsat på bland palmträd, i det höga gräset och i bunkrar. Likväl kämpade hon sig tillbaka och räddade sig.
– Brorsan undrade väl vad jag höll på med.
Christoffer Arvidsson fanns på plats som caddie åt sin syster. Lägligt nog valde han att inte kommentera Elins bollspridande, mer att få henne att koncentrera sig på sitt nästa slag.
Det vore ett självklart val att omgående börja med golf, när man föds in i en golffamlij som Arvidssons. Men Elin föll inte direkt.
– Jag var ofta med på banan, men då skuttade jag mest runt och låtsades att jag red, berättar hon och skrattar åt minnet.
I tolvårsåldern blev det plötsligt allvar med golfen. Och nu satsar Elin Arvidsson för fullt mot LPGA-touren, en minst sagt tuff uppgift.
– Det är ett nålslöga att ta sig igenom. Och klarar man det, så kommer nästa steg; att spela så pass bra att det åtminstone går runt ekonomiskt, säger Elin.
För ett drygt år sedan blev Elin klar med sin examen i masskommunikation, med inriktning på reklam, från Texas Tech University i Lubbock.
– Jag älskade pluggtiden och livet på campus, även om det handlade om en skola med 37 000 elever, säger Elin.
Hon kom in på ett stipendium, som sedan förnyades under skoltiden, under förutsättning att golf- och studieresultaten var tillräckligt goda.
Hennes 20:e plats på steg ett.kvalet innebar att hon var bästa av de sjutton svenskor som deltog. Vidare till steg två tog sig också Louise Ridderström, Emma Hansson, Jessica Vasilic och Ellinor Haag.
– Konkurrensen är grymt tuff, men jag tror förstås på mig själv, säger 24-åringen från Falkenberg.
Hon har bra bett i sin driver, slår långt, men tycker sig också vara hygglig i närspelet.
Nu väntar tre veckors uppladdning hemma i Falkenberg.
Vad är ”hemma” i USA?
– Tja, säg det. Jag har inget eget boende, vid tävlingar är det värdfamlijer som ställer upp. Helt otroligt vilken gästvänlighet.
Kommande vecka får Elin Arvidsson besök av sin gamle skolkompis från Texas Tech, Kim Kaufman, och så ska hon arramgera sin egen tävling, Elins Sponsortävling, för att samla in pengar till sin vidare jakt mot LPGA.
– Jag satsar stenhårt på att nå dit, och hoppas kunna försaörja mig på mitt golfspelande, säger Elin.
– Men det kommer inte att bli någon Elin Arvidsson på någon veterantour, det har jag svårt att se. Då har jag nog klivit in i en annan yrkesroll.
Den 19 september åker Elin Arvidsson tillbaka till USA och i början av oktober är det dags för det andra kvalsteget, då på Plantation Golf and Country Club, i Venice, Florida.