Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokalpatrioter. Optikerna Åsa, Per och Anders berättar om den nära kontakten med kunderna i en mindre stad.

Lokal trio har sett tusentals varbergare i ögonen

På Varbergsoptik är de tre optikernas samlade yrkeserfarenhet av att se varbergarna i ögonen närmare hundra år. Även om Åsa, Per och Anders ser allt fler fall av närsynthet så hyllar de också de kunder som regelbundet kollar upp sina ögon.

Anders Björk har varit optiker i Varberg i över 40 år och han är inte det minsta sugen på att sluta.

– Jag tycker ju om människor och att lösa problem. Det betyder hur mycket som helst att ha kunder som följt med under åren, för jag förstår ju samtidigt att de känner sig trygga med mig. Detsamma gäller mina två optikerkollegor Åsa och Per och vi kompletterar varandra väldigt bra, säger han.

Anders Björk är en av Varbergs mest erfarna optiker.
Anders Björk är en av Varbergs mest erfarna optiker.

”Familjär känsla”

För ungefär 30 år sedan anställde Anders pappa Åsa Spetz. Sedan dess har Anders och Åsa jobbat ihop och de senaste åren på Varbergsoptik. Även för Åsa är kundkontakten det bästa med jobbet.

– Egentligen är det inte svårare än att bemöta folk som man själv vill bli bemött. Och den här familjära känslan som vi får i en lokalt förankrad verksamhet, med service som att laga glasögon i vår egen verkstad och kortare ledtider när det gäller bedömningar av ögonläkare, det gör det hela mycket roligare, berättar Åsa.

Optiker Åsa Spetz tycker att den stora fördelen med en lokalt baserad butik är den snabba servicen de kan erbjuda varbergarna, som till exempel att laga glasögon i deras egna verkstad.
Optiker Åsa Spetz tycker att den stora fördelen med en lokalt baserad butik är den snabba servicen de kan erbjuda varbergarna, som till exempel att laga glasögon i deras egna verkstad.

– Varberg är en liten stad och det händer att man springer på folk som man kanske hjälper med något snabbt även fast man inte är på jobbet. Den här nära kontakten med våra kunder är viktig för oss, fortsätter Per Hernqvist, som driver Varbergsoptik tillsammans med Louise Hernqvist.

LÄNK: Läs mer om ögonhälsoundersökningar här

Precis som Åsa och Anders har Per hunnit samla på sig mycket erfarenhet. Redan som 15-åring började han jobba extra för sin pappa Bertil Carlsson som var med och startade Varbergsoptik 1980.

– Jag växte upp i branschen och det var självklart vad jag skulle göra direkt efter gymnasiet. Det här passar mig bra. Just att vi är en lokal familjeägd butik som styr oss själva och kan hitta på roliga event för varbergarna, det är ju det vi brinner för.

– Det blir mer äkta med det nära. Själv är jag en omvårdande person, mer än jag är kommersiell, och därför tycker jag mycket om att jobba här, fortsätter Åsa. 

Anders började hos ”lokala konkurrenten”

Anders, som redan på 80-talet var en konkurrent till Pers pappa Bertil med sin egen familjeägda firma Björks Optik, har nu varit på ”samma sida” i åtta år.

– Det var många som undrade hur jag kunde börja jobba hos en före detta konkurrent, men sanningen är att vi alltid haft ett bra samarbete. Det var helt naturligt att börja jobba för Bertil och idag har jag ett trevligt mentorsförhållande till Per som jag tror att han också uppskattar. Däremot har Per ett stort intresse för den tekniska utvecklingen inom ögonhälsa, och där hänger ju inte riktigt jag med, säger Anders och skrattar.

Per Hernqvist har sett till att Varbergsoptik har en modern utrustning för tårfilmsanalys. ”Vi kan med den här relativt unika utrustningen få en helhetsbild av vad som felar med tårfilmen”, berättar Per.
Per Hernqvist har sett till att Varbergsoptik har en modern utrustning för tårfilmsanalys. ”Vi kan med den här relativt unika utrustningen få en helhetsbild av vad som felar med tårfilmen”, berättar Per.

– Det händer otroligt mycket i branschen just nu. Samtidigt lever vi i en tid där WHO (Världshälsoorganisationen) beskriver utvecklingen av närsynthet som skenande och ögonhälsan kan bli ett samhällsproblem i framtiden. Så att även vi i lilla Varberg hänger med när det gäller den senaste tekniken är viktigt, berättar Per.

– I dag kan man till exempel bromsa närsynthetsutvecklingen med hjälp av kontaktlinser som är speciellt framtagna för just detta.

 

Rekommenderar regelbundna kollar

De tre optikerna tycker att man bör se över sina ögon årligen, särskilt när man kommit upp i åren. Per, Åsa och Anders säger att det är viktigt att exempelvis grå starr eller förändringar på gula fläcken upptäcks i tid. Annars ligger branschens fokus i dag på den nämnda närsyntheten.

– Människan är inte gjord för att titta på nära håll och nu tittar alla i mobiler och liknande. Därför ser vi en kraftig ökning av unga som behöver glasögon för att se bra på långt håll, så även i Varberg, säger Anders.

 

Varbergsoptik följer noga utvecklingen kring coronapandemin och anpassar sig efter kundernas önskemål för en säker miljö.