Jan-Olof Nilsson: Utmana ”Skalken” och gå hem med ett pingisbord

Halland för 50 år sedan. 4-10/2 1973.

ANNONS
LocationHalland|

Nedläggningen av Falkenbergs BB väckte stor bitterhet i ätrastaden med omnejd. Sällan eller aldrig har väl folkopinionen varit så upprörd och enad i en fråga. Som bekant hjälpte det föga, och istället kommer nu nästa slag mot lasarettet som sådant. Enligt uppgifter som läckt ut från ”Kommittén för Falkenbergs lasaretts framtid”, i folkmun kallad ”Nedläggningskommittén”, kommer lasarettet att förvandlas till vårdcentral. Operationerna kommer således att upphöra och istället utföras i Varberg eller Halmstad. Vidare skall de vårdplatser som blir kvar i Falkenberg reserveras för så kallad lättvård och eftervård av patienter som opererats på annat håll. Kommittén med det motsägelsefulla namnet har lovat/hotat att återkomma med mer detaljer inom kort.

ANNONS

Så var det dags för en veckas sportlov igen. Och som vanligt har samhället mobiliserat för att trötta ut ungarna så att de inte springer omkring och ställer till sattyg i tid och otid under ledigheten. I Varberg har man således förberett bussresor till både Gunnarsjö och Åkulla, där det planeras för skidtävlingar. Nu är ju vädret som det är här i Halland, så självklart har man även ställt varje idrottshall och gymnastiksal till förfogande för diverse aktiviteter. Populärast just nu är basketboll som nyligen introducerades på allvar i Varberg. Och så bordtennis förstås. Får du inte plats vid borden så kan du faktiskt få ett eget helt gratis. Allt du behöver göra är att bege dig till Kvantum i Varberg och utmana FBTK:s elitspelare Lennart ”Skalken” Nilsson. Den som når bäst resultat över ett set får gå hem med bordet. Kön lär bli lång, men ”Skalken” har lovat spela i fyra timmar, så chansen finns.

Det var förstås ett tag sedan man konserverade ägg i så kallat vattenglas, men än finns bassängerna kvar i källaren till Falkenbergs gamla äggpackeri. Packeriet, som byggdes i början av 30-talet var på sin tid en viktig arbetsplats för inte minst den kvinnliga arbetskraften i Falkenberg. 1965 var det dock packat och klart på packeriet, då ledningen för Västra Sveriges Äggcentral tog sitt pick och pack och drog till en modernare packanläggning i Varberg. Byggnaden har stått oanvänd alltsedan dess, och då den börjat visa tydliga tecken på begynnande förfall har man nu fattat beslut om att riva den. Så den som till äventyrs skulle råka hysa ett brinnande intresse för äldre äggkonserveringsmetoder i sitt hjärta bör skynda på, då anläggningen snart är historia.

ANNONS
ANNONS