Stina Grahn-Scharin: ”Ingen klockjävel väcker oss 05.30 längre”

Radhuset är sålt och den 1 april gick de i pension. En månad senare checkade de in med husbilen på Apelvikens camping. Nu bor Stina och Hans Grahn-Scherin permanent i sin husbil och har krympt sin boyta med 108 kvadratmeter.

ANNONS
|

– Välkommen hem till oss och vår lilla pärla, säger Stina Grahn-Scharin när hon och maken Hans tar emot vid ställplatsen i ena hörnet av Apelvikens camping.

Då och då dundrar tågen förbi och Hans förklarar att de får stå ut med de tunga godstågen för att kunna koppla in sig på campingens vatten- och avloppsnät.

– Men vi bodde där borta förut och är vana vid tågen, säger Stina och pekar upp mot de gula radhusen i öster.

Förverkligar drömmen

Herr och fru Grahn-Scharin har gjort det som många går och längtar efter. De har förverkligat en dröm. De har gjort sig av med prylar, möbler och bråte, sålt huset och bilen, mantalsskrivit sig hos sonen i Mark och tar numera dagen som den kommer.

ANNONS

– Vi tröttnade på ekorrhjulet och kände att det var dags att leva här och nu och ta vara på varandra. Det är lätt att det bara blir prat men när vi hittade den här husbilen för två år sedan insåg vi att det var dags att lämna det trygga och tråkiga, säger Stina som tillsammans med Hans har reducerat bohaget från radhusets 124 kvadratmeter till blott 16 kvadratmeter i husbilen.

Hans och Stina Grahn-Scharin är redo att möta världen i det nya, fyrhjuliga hemmet på endast 16 kvadratmeter. ”Det är inte stort men det är tillräckligt för oss båda”, säger Stina.
Hans och Stina Grahn-Scharin är redo att möta världen i det nya, fyrhjuliga hemmet på endast 16 kvadratmeter. ”Det är inte stort men det är tillräckligt för oss båda”, säger Stina. Bild: Annika Karlbom

– Det var inte så svårt, vi är båda minimalistiska av oss och behöver inte så många prylar.

Sju flyttlådor, en möbel och en matta har sparat hos sonen i Mark. Det som barnen inte ville ha gick till Varberg Bois second hand eller återvinningen.

– Vi har allt vi behöver i husbilen, säger Hans och berättar att deras Bürstner Elegance 1840 G har extrautrustats med solceller som i princip täcker behovet av ström, har hydrauliska stödben som gör att husbilen inte gungar och ett rejält förrådsutrymme för cyklar, möbler och bra-ha-saker.

– Och ett gasoluttag så att jag kan grilla, säger han och pekar på grillen som står bredvid ingången.

– Det gäller att veta var allt finns, inget får hamna på fel plats när utrymmet är begränsat, säger han.

ANNONS

Tar dagen som den kommer

Familjen har, ända sedan barnen var små, tältat, åkt med husvagn och husbil och för ett par år sedan började de fundera på ett nytt liv. Nu, efter några månader utan måsten, är de fortfarande nyförälskade i tillvaron.

– Vi kan göra precis som vi vill och ta dagen som den kommer. Ingen klockjävel väcker oss 05.30 längre, vi sover så länge vi vill och älskar det här livet, säger Stina med eftertryck.

Corona justerade planerna

I Hans och Stinas ursprungliga plan fanns inget elakt litet virus med i bilden och tanken var att i slutet av augusti köra söderut genom östra Europa och ta färjan från Aten till Kreta, se sig om på ön och åka vidare till Bari i Italien, runda Italien och köra mot Spanien.

– Vi tänkte en resa på åtta, nio månader men så kom corona och ställde till det lite, säger Hans och berättar att de har en reservplan:

– Vi kanske kan köra andra hållet, genom Tyskland till Frankrike och Spanien och sedan får vi se. Om inte det går så tar vi oss upp mot Höga kusten.

– Och Haparanda för därifrån kom min mamma, skjuter Stina in.

I värsta fall – för makarna föredrar sol framför snö – tillbringar de vintern i Bydalsfjällen.

ANNONS

– Om inget annat funkar så får det bli en skidsemester, säger Hans och konstaterar att de i så fall får inhandla lite varmare kläder.

– Det enda vi har kvar är mössor och vantar, vi hade tänkt oss en tillvaro med runt 20 grader året runt, haha!

Alltid svensk sommar

Nu njuter de av tillvaron i Apelviken och Stina strör lovord över campingen:

– Det är en fantastisk fin service som Nils Gårdh och hans personal ger. Alla är duktiga men i synnerhet tjejerna som städar dygnet runt. Vi trivs så otroligt bra. Men den 24 juli drar vi iväg på nya äventyr och dagen efter har vi bokat färjan Trelleborg-Rostock. Det enda som vi har bestämt för framtiden är att alltid vara i Sverige under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Lite om: Stina och Hans Grahn-Scharin

• Ålder: Stina, 64 år, Hans, 62 år.

• Familj: Barnen Mia, Mattias och Martin med familjer som numera inkluderar sju barnbarn i åldrarna 0–14 år.

• Gör: Nyblivna pensionärer. Stina har arbetat inom rättspsykiatrin på sjukhuset i Varberg och Hans har varit byggledare på Vivab.

• Intressen: Matlagning, cykelturer, korsord, läsa böcker och tidningar, fiske, sång och musik och att se sig om i världen.

ANNONS