Jan-Olof Nilsson: Små lätta moln både hörs och syns i Varberg

Halland för 50 år sedan. 29/7 – 4/8 1973

ANNONS
LocationVarberg|

Just som juli går över i augusti och vattnet äntligen blivit badbart är det plötsligt slut på simskolan. På senare år har ju både Ätran och Vessigebro fått moderna simbassänger, men än finns det härdade ungar i Falkenbergs kommun som får hålla tillgodo med simundervisning i närmsta insjö. En av dessa är Nyhagasjön i Asige, där det nu är dags för stor avslutning för simskolan. I 1973-års Halland är en simavslutning något festligt… ja, nästan högtidligt. Således har närmare 400 åskådare sökt sig till den branta sluttningen ner mot sjön för att följa evenemanget, som vid sidan av uppvisningar, vattenpolo, vattenbalett och skämthopp innehåller utdelning av såväl märken som diplom. Hela 325 elever har deltagit simundervisningen, så det blir många kandidater, järn- silver- och bronsmagistrar att dela ut under dagen. Och så fiskmärket åt de yngsta, förstås. Här skall man ha klarat 25 meter, en nog så svår uppgift om man är liten och sjöns vatten ack så kallt.

ANNONS

”Små lätta moln” både hörs och syns utåt Getterön och Nya Restaurang Kattegatt. För nu är han här, Anders Sture Torbjörn Rogefeldt. Eller kort och gott, ”Pugh”. Den egensinnige Västeråsaren har med sitt unika musikaliska anslag tagit Sverige med storm, alltsedan debuten 1969. ”Små lätta moln”, ”Surabaya Johnny”, ”Här kommer natten”. Ja, vi misstänker att listan är långtifrån färdigskriven. Vi säger bara en sak: Grattis Varberg!

”Små lätta moln” präglar även SM-tävlingarna för OK-jollar ett stenkast därifrån. Överlägsen segrare blir Kjell Axrot från Marstrand. Att seglingssporten har framtiden för sig märks i resultatlistan, där ett flertal juniorer visat framfötterna bland mer rutinerade veteraner, bland annat Varbergs egen HP Hylander, som kniper en finfin femteplats i hård konkurrens.

Så skall då HK Varberg spela sin allra första handbollsmatch. Och motståndet blir faktiskt internationellt. Tyskt, om vi skall vara noga. Det är självaste Hamburger SV, som för närvarande befinner sig på träningsläger i Åsa, som svarar för motståndet. Spelarna i HK Varberg har förstås spelat matcher förut, men inte under nuvarande klubbnamn. Som bekant bildades klubben helt nyligen ur spillrorna av Varbergs Bois nerlagda handbollssektion. Någon fast tränare har man ännu inte hunnit skaffa, men ordföranden, Åke Gabrielsson, förklarar att det är på gång. Samtliga spelare från Bois-tiden är för övrigt kvar, och nya har tillkommit från bland annat Tolereds AIK och Falkenbergsklubben Örnen, så framtiden ser ljus ut för Varbergshandbollen.

ANNONS
ANNONS