Oscar Järeslätt surfar på akvarievågen

För tre månader sedan, mitt under pandemin, öppnade han en akvariefiskbutik i Tvååker. ”Det har varit full fart från första dagen”, säger Oscar Järeslätt.

ANNONS
|

Vi renoverar hemma, skaffar oss nya hobbies, lägger extra krut på trädgårdsskötseln eller skaffar hund som en följd av pandemin och vårt hemmasittande. Det finns ytterligare en bransch som påverkats positivt av vår nya isolerade tillvaro. Intresset för akvariefiskar har skjutit i höjden.

– Jag hör det överallt, från kunder, leverantörer och andra butiksinnehavare. Det finns butiker här på västkusten som har ökat sin försäljning med 50 procent, säger Oscar.

Att Oscar skulle komma att driva en butik med akvariefiskar (och en och annan leguan, orm och sköldpadda) är inte särskilt oväntat för den som känner till hans bakgrund.

ANNONS

Uppvuxen med ormar, fåglar och spindlar

Han är uppvuxen i en lägenhet på Håsten där han bodde med sina föräldrar samt diverse olika husdjur som ormar, fåglar och spindlar. Det är heller inte så konstig med tanke på att hans mamma och pappa hade ett stort djurintresse. De träffades på en djurskötarutbildning i Norrköping och gjorde praktik på Kolmården.

– Min pappa var en akvarienörd och min mamma hade massor av olika djur.

Efter utbildningen flyttade de till västkusten och när det dök en möjlighet att öppna en zoologisk butik i Varberg gick flyttlasset från Kungsbacka till Varberg. Då var Oscar ett år.

– Mamma och pappa arbetade väldigt mycket och jag gick i förskola strax intill butiken som låg ihop med Garden center. Det kändes som att jag bodde i butiken. Jag var där innan jag skulle till förskolan och skolan. På eftermiddagarna gick jag dit igen. Vi var i princip bara hemma när vi sov. Det var en livsstil.

Tappade intresset

Det var inget som Oscar hade något emot. Med åren lärde han sig allt han behövde veta och kunde hjälpa kunderna till rätta. Som tonåring sommarjobbade han i butiken där det inte bara fanns akvariefiskar utan även kaniner, fåglar och mycket annat. Men plötsligt var djuren inte lika intressanta längre.

ANNONS

– Jag sökte till omvårdnadsprogrammet på gymnasiet för jag ville inte längre arbeta med djur, minns Oscar.

Men intresset väcktes till liv igen efter några år. Oscar började på Komvux för att läsa upp sina betyg för att kunna läsa biologi på universitetet. Hans föräldrar hade sålt sin butik och Oscar fick jobb i andra zoo-butiker. Snart kände Oscar vad han ville göra i framtiden.

– När jag var 22 år gammal sa jag till min mamma att jag ville ha en egen butik med akvariefiskar. Då började vi smida planer.

Hundra akvarier i ett uthus

Till att börja med köpte Oscar upp akvarier från olika håll och kanter. Efter ett tag var han ägare till ett par hundra akvarier som han förvarade i ett uthus på den gård som hans mamma Jenny Karlsson och hennes nye make Mikael Karlsson bor på.

I somras, när det hade gått tre år sedan Oscar berättade om sin framtidsplan, hittade han äntligen en lokal som passade. Den ligger i Tvååker, i en grå plåtlänga utmed Långåsvägen tillsammans med några andra företag.

– Den hade stått tom ett tag och innan dess var den bostad för elever på Munkagård. Vi fick bygga om en del för att den skulle passa som butik.

ANNONS

på något sätt kände jag en trygghet och tänkte att det skulle gå bra

Med hjälp av Oscars mamma och hennes man och pappa Christian Järeslätt som mentor gjordes lokalen om och fylldes med akvarier och så småningom fiskar i mängder. Men även sköldpaddor, en agam och ormar får plats. Renoveringen pågick under hela sommaren och emellanåt frågade sig Oscar hur det skulle gå med tanke på pandemin.

– Jag hade hört att trädgårdsnäringen går så bra och på något sätt kände jag en trygghet och tänkte att det skulle gå bra.

Inför öppningen la Oscar ut ett inlägg på Facebook. 27 000 personer läste det och många av dem var på plats första dagen.

– Det var fullt på parkeringen. Det fanns nog ett uppdämt behov i både Falkenberg och Varberg. Jag är jättenöjd med de första månaderna.

Butiken är inte öppen varje dag och på sin lediga tid ägnar Oscar sig åt att studera.

– Jag har alltid varit fascinerad av vatten och allt som lever i vatten. Därför har jag börjat studera fiskbiologi. Jag läser för att det är kul. Det är bra för mig när jag jobbar i butiken och om jag skulle få ett jobb som biolog skulle mina erfarenheter från butiken vara värdefulla.

ANNONS

Oscars tips till den som funderar på att skaffa ett akvarium:

Ett akvarium kräver inte mycket tid, cirka en timma i veckan, med det kräver regelbundenhet.

Slarva inte med vattenbyte

Ge inte för mycket mat till fiskarna.

Varför akvarium?

Det är rogivande att titta på fiskar och det är kul att lära sig om fiskar och annat som finns i vattnet. Man kan bygga en värld i akvariet och följa fiskarnas beteende. Det är en utmaning att ta hand om levande varelser.

Är det en dyr hobby?

Det behöver det inte vara. Man kommer långt med ett par tusen kronor. Det finns fiskar i alla olika prisklasser. En neontetra kostar cirka tio kronor styck, den dyraste fisken i butiken är en discus som kostar mellan 800 och 900 kronor. Det finns så klart riktigt dyra akvariefiskar. En rocka kostar till exempel mellan 7 000 och 20 000 kronor.

ANNONS