Ulf Norenius fotograferad av HN:s fotograf framför sitt bildarkiv i samband med 75-årsdagen 2019.
Ulf Norenius fotograferad av HN:s fotograf framför sitt bildarkiv i samband med 75-årsdagen 2019. Bild: Annika Karlbom

Minnesord över Ulf Norenius, 1944-2023

Han kämpade för fred hela sitt liv.

ANNONS
|

Just när februari gick över till vårmånaden mars lämnade Ulf oss. Bara två månader sedan han blev sjuk. Han var vår inspiratör, en varm engagerad medlevare, som förmådde att se världen från ett annat perspektiv än den militaristiska utgångspunkten som råder i dag. Han kämpade för fred hela sitt liv och satt under flera år i Svenska Freds centralstyrelse. Inte minst manifesterade Ulf sin övertygelse genom att han som ung satt i fängelse för sin totalvägran att göra värnplikt. Han har även skrivit böcker om ickevåld och civil olydnad.

Som journalist och fotograf arbetade Ulf på flera tidningar i södra Sverige, Kristianstadsbladet var en. Där gjorde han en intervju med pastor Gunhild Ringberg i slutet av 1998 och det sa klick, inte bara från Ulfs kamera. Som gifta flyttade de 2004 till Varberg, där Gunhild fått tjänst i Equmeniakyrkan. Ulf arbetade på Hallands Nyheter i perioder fram till sin pensionering.

ANNONS

Vi fick glädjen att lära känna Ulf och Gunhild och uppleva många fina stunder tillsammans på utflykter till vackra platser som Ulf sökt sig fram till i Halland. Och kameran var alltid med. Han och Gunhild reste gärna norrut i Sverige, helst till fjällvärlden. Där förevigades natur- och kulturmotiv med riktig film i analog kamera. Fotointresset delade han med sin Gunhild. Han var medlem i Varbergs Fotoklubb och medverkade på flera utställningar. Ett flertal av Ulfs bilder finns med i boken På hemväg – bilder från ett halvsekel som gavs ut 2012.

I sitt engagemang för klimat, miljö och jämställdhet ansåg Ulf att det behövs ett brett förebyggande arbete för att bekämpa krig och konflikter. Han var en av de drivande för att starta Fredskyrka i Håstenskyrkan i Varberg. Vi bjuder in till fredsfrukost med föreläsning av personer som arbetar för fred och mänskliga rättigheter i ideella organisationer, men också inspirerar till att odla vår jord på ett fredligt sätt. Allt i Ulfs anda.

Ulf har många gånger gett Gunhild inspiration i hennes yrke som pastor, men han var inte medlem i någon kyrka. På senare år engagerade han sig i kväkarrörelsen. Hans tankar kring vad vi har för värderingar i livet och vad vi tror på skapade berikande samtal. Han hade en tro på en gud som finns inom oss och i allt utanför, såväl när vi skrattar som när vi sörjer. Det är en tröst för oss som är lämnade nu och som inte kan förstå att han inte finns med oss längre.

ANNONS

Vi saknar honom oändligt.

Susanne Bjelkefelt

för Internationella kommittén i Håstenskyrkan, Varberg

ANNONS