Nils-Erik Nilsson var en välkänd profil i Bua. Under många år var han festivalgeneral för Makrillfestivalen. 2017 utsågs han till årets Buabo och i samband med det tog HN:s fotograf den här bilden.
Nils-Erik Nilsson var en välkänd profil i Bua. Under många år var han festivalgeneral för Makrillfestivalen. 2017 utsågs han till årets Buabo och i samband med det tog HN:s fotograf den här bilden. Bild: Lotta Olsson

Minnesord över Nils-Erik ”Dubbel-Nisse” Nilsson, 1943 -2022

Han var en välkänd lokalprofil i Bua.

ANNONS
|

Nisse Nilsson föddes 1943 och växte upp i Mossebo mellan Tranemo och Gislaved. I tonåren flyttade han till Höganäs. Där träffade han Inger, som han gifte sig med 1969.

Nisse avlade civilingenjörsexamen vid Lunds Tekniska Högskola 1970. Han anställdes på institutionen för Värme & Kraftteknik och arbetade med undervisning och forskning. Dessutom ansvarade han för laboratoriet för värmeteknisk forskning.

Det var under universitetstiden det studentikosa och skämtsamma smeknamnet ”Dubbel-Nisse” etablerades. Smeknamnet följde honom livet ut, det var som Dubbel-Nisse han blev en välkänd lokalprofil i Bua.

1979 lånades Nisse ut som universitetslektor till Chalmers. Kort därefter lämnade han högskolesystemet och sökte sig till kärnkraftsindustrin. Nisse antog ett erbjudande från Ringhals, där han stannade fram till pensionen 2012. På Ringhals deltog han som specialist i flera stora projekt. Han lånades även ut till Högskolan i Halmstad som lärare i Energiteknik.

ANNONS

Arbetet på Ringhals förde Nisse med familj till Bua, där han engagerade sig i föreningslivet. Som ordförande i Bua Musikkår halkade han in i flera olika lokala arrangemang. Under många år var Nisse festivalgeneral för Makrillfestivalen. Som tack för sitt stora hembygdsengagemang fick han 2017 utmärkelsen ”Årets Buabo”.

Nisse hade många och varierande intressen. Han tog initiativ till Ringhals sportfiskeklubb Firre. Nisse var även en intresserad och kunnig fågelskådare. Vid sin bortgång var han ännu studiecirkelledare i fågelskådning. Nisse grundade också föreningen Miljövänner för kärnkraft och var under många år dess ordförande. Den föreningen har idag nationell spridning.

Under de tre barnens uppväxt var Nisse engagerad i deras intressen och fritidsaktiviteter. Detta överfördes sedan till barnbarnen, han följde gärna med till aktiviteter, ridlektioner och föreställningar. Han och Inger gjorde också många intressanta resor tillsammans, bland annat till Island, Nordkap och Svalbard.

Nisse var en inbiten hobbyfotograf. Det finns hundratusentals fotografier och hundratals timmar med film av barnbarnen, naturen, evenemang, och resor. Allt organiserat enligt en finurligt uttänkt struktur som gör motiven sökbara med ett par knapptryckningar på datorn.

Nisses bortgång kom hastigt och oväntat. Den 19 maj 2023 skulle han fyllt 80 år. Nisse sörjs närmast av sin änka Inger och deras tre barn, Helena, Rangnar och Gunnar med familjer.

ANNONS

Helena Magrino

dotter

ANNONS